Denník N

Odmietol Bayern, radšej išiel do Anglicka. Teraz zdolal svoj idol Kloppa, padol na kolená a plakal

Po záverečnom hvizde padol pri postrannej čiare na kolená a začal plakať.

Ralph Hasenhüttl sa v diskusiách o najlepších tréneroch planéty nespomína často, ale neustále potvrdzuje, že k nim patrí. V pondelok večer v Premier League jeho Southampton prekvapujúco porazil šampióna Liverpool 1:0. Gólom Dannyho Ingsa, bývalého hráča Liverpoolu.

Jeho tím patrí k najväčším prekvapeniam sezóny, momentálne sa drží na šiestom mieste.

Keď sa ho na „emócie“ po zápase spýtal reportér televízie Sky Sports, Hasenhüttl sa začal vyhovárať. „Fúka tu vietor,” vtipkoval.

Liverpool prehral iba druhý raz v tejto sezóne. Hasenhüttl dokázal poraziť muža, ktorého vždy obdivoval. Poznajú sa osobne, dokonca spolu robili aj trénerskú licenciu. 53-ročný Rakúšan však proti Kloppovi zatiaľ vždy prehral. Až doteraz.

„Hasenhüttlove slzy sú dôležité. Ukazujú muža, ktorý sa cíti tak dobre, že je ochotný vyzerať zraniteľne a podeliť sa o vlastné autentické emócie, ktoré práve v tom momente cíti. Bola to magická vec,“ napísal expert na nemecký futbal Jonathan Harding.

Hasenhüttl povedal, že vo víťazstvo začal naozaj veriť až v 92. minúte. „Prvýkrát som Jürgenovi zobral body. Pred dvoma mesiacmi sme sa stretli s ostatnými manažérmi a vtipkoval som, že mu možno čoskoro vezmem nejaký bod,“ dodal.

Liverpoolu pre zranenie chýbali viacerí dôležití hráči vrátane lídra defenzívy Virgila van Dijka. Klopp musel improvizovať a do stredu obrany postavil Fabinha s Jordanom Hendersonom, ktorí spolu väčšinou hrávali v strede zálohy.

Keď Hasenhüttla v decembri 2018 Southampton angažoval, fanúšikovia o ňom začali hovoriť ako o „Kloppovi z Álp“. Mali podobné začiatky, aj Klopp najskôr viedol menší nemecký klub (Mainz).

Obaja chodia na zápasy v tréningovej súprave a so šiltovkou na hlave. Milujú vysoký pressing a pri postrannej čiare prejavujú emócie. „Máme podobnú futbalovú filozofiu: chceme hrať vo vysokom tempe, dobre napádať a hráčov nútime, aby šprintovali. Tieto elementy robia náš futbal živším a ľudí baví,“ povedal.

0:9 od Leicestru

Hasenhüttl však má svoj vlastný príbeh. Je mužom, ktorý mení trápiace sa mužstvá na najnebezpečnejšie celky ligy. Presne to isté sa mu podarilo aj so Southamptonom. Keď prišiel do Anglicka, „Saints“ prechádzali hernou krízou. Vedenie vyhodilo Marka Hughesa a zamestnalo Hasenhüttla, známeho z úspešného pôsobenia v Nemecku.

Na konci októbra 2019 však prišla prehra 0:9 s Leicesterom. Naposledy takým rozdielom prehral Ipswich Town s Manchestrom United ešte v roku 1995. Klub však nepanikáril a Hasenhüttlovi veril. Southampton sa spamätal a v ďalších kolách porazil Tottenham či Chelsea.

O približne dva mesiace neskôr sa s Leicesterom stretol opäť. Súper pred zápasom na tabuli na štadióne premietal zostrihy z deväťgólového výprasku. Hráči Southamptonu sa vtedy rozcvičovali, ale nachvíľku prestali a sledovali video. Hasenhüttl

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie