Denník N

Bolela ho hlava, išiel na ultrazvuk aj na magnetickú rezonanciu mozgu. Pomohlo až cvičenie (+ videonávod)

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Ako jednoduchými cvikmi bojovať s bolesťami hlavy.

Robert má kancelársku prácu a aj keď pomerne pravidelne športuje, začali ho trápiť bolesti hlavy. „Bodavá bolesť sa objavovala v ľavej zadnej časti hlavy, rýchlo prišla aj odišla,“ hovorí.

Bola taká nepríjemná, že sa jej snažil zbaviť v spolupráci s lekármi. „Magnetická rezonancia, ultrazvukové vyšetrenie ciev ani ďalšie odborné vyšetrenia však neodhalili žiadny problém.“

Bolesť neodchádzala, no prišla prvá vlna pandémie nového koronavírusu. Robert prišiel o pohyb – ešte viac ako predtým pracoval z domu a nemohol hrávať futbal a squash ako dovtedy.

„Karanténu som využil na to, aby som denne cvičil. Nielen preto, aby som nepribral, ale mal som pocit, že príčinou bolestí hlavy môže byť sedavé zamestnanie.“

Aj keď predtým športoval, nevenoval sa kompenzačným cvičeniam či systematickému posilňovaniu. „Začal som stabilizovať najmä hlboký stabilizačný systém (core), hornú časť tela a chrbát, hlavne vo forme vysoko intenzívnych intervalových tréningov (HIIT). Po pár mesiacoch som cítil, že sa mi zlepšilo držanie tela, pohyblivosť, a hlavne, zmizla bolesť hlavy,“ hovorí.

Úspech ho povzbudil a plánuje navštíviť fyzioterapeuta, naučiť sa nové cviky, zlepšiť techniku a zistiť, čo ďalšie môže urobiť pre zdravý chrbát.

„Asi to nie je ideálny postup, viem, že fyzioterapeut by bol najlepší na začiatku, no vnímam to tak, že ak by som to v marci bral ako prvý krok, tak by som možno dodnes neurobil žiadnu zmenu.“

O Robertovom probléme sme sa rozprávali s tromi odborníkmi (neurochirurgom, fyzioterapeutom a odborníkom na biomechaniku človeka). Dozviete sa:

  • v akých prípadoch pri bolestiach hlavy športovanie/cvičenie pomáha;
  • kedy môže, naopak, stav zhoršiť či dokonca spôsobiť;
  • ako vzniká zatuhnutie, prečo vplýva na bolesť hlavy a
  • aké cviky robiť, aby sme sa zatuhnutia aj bolesti hlavy efektívne zbavili.

Neurochirurg: Rehabilitácia prioritou

Neurochirurg Tomáš Sloboda hovorí, že bolesť hlavy môže spôsobovať viacero dôvodov.

„Môže to byť problém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie