Denník N

Prečo klesá dodržiavanie opatrení? Zľahčujeme vlastné prehrešky a lídri nejdú príkladom

Zdroj-TASR/Pavol Zachar
Zdroj-TASR/Pavol Zachar

Druhá vlna koronavírusovej pandémie je smrteľnejšia, no zdá sa, že budí stále menej rešpektu. Až 92 percent ľudí si pritom myslí, že protipandemické opatrenia dodržiavajú viac ako tí ostatní.

Počas Vianoc a Silvestra zaviedla určitú formu lockdownu väčšina krajín. Najprv šlo o rozlične veľké sviatočné bubliny, do ktorých sa ľudia mali relatívne bezpečne zavrieť. Ako však druhá vlna koronavírusu silnela, niektoré krajiny stretnutia zakázali úplne a zaviedli tvrdý zákaz vychádzania.

Na Slovensku platí sprísnený lockdown od prvého januára. Populárne turistické miesta sú však stále preplnené a po uliciach chodí množstvo ľudí bez rúšok.

Problémy s rešpektovaním protipandemických opatrení sa nevyhli ani iným krajinám. Koncom roka utieklo viac ako dvesto britských lyžiarov z karantény v populárnom švajčiarskom letovisku Verbier.

Odborníci varujú, že do dostatočného zaočkovania nás pred infekciou ochráni iba vlastné správanie. Často sa však nesprávame ukážkovo, ani keď od toho môže závisieť náš život. Vedci skúmajú, prečo je to tak.

Vysoké Tatry 2. januára. Zdroj – TASR/Roman Hanc

Obmedzovať sa nám chce stále menej

Napriek tomu, že na Slovensku je denný počet úmrtí na covid-19 momentálne oveľa vyšší, než bol v marci denný počet infikovaných, vôľa dodržiavať protipandemické opatrenia kontinuálne klesá.

Vyplýva to aj z ostatného prieskumu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Morálka

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie