Denník N

Riaditeľ linky 155: Táto vojna sa nedá vyhrať v nemocniciach alebo v záchrankách, rozhodne zodpovednosť občanov

Foto - operačné stredisko
Foto – operačné stredisko

Riaditeľ operačného strediska záchrannej služby Michal Weinciller hovorí, že počty volaní na linku im enormne stúpajú. S tranzitmi pacientov medzi nemocnicami im pomáha aj armáda.

Riaditeľ operačného strediska hovorí o tom:

  • ako sa zmenila nálada volajúcich na 155;
  • ako im s prevozmi pacientov pomáha armáda;
  • prečo niektoré sanitky musia hodiny čakať pred nemocnicami;
  • či je na tom Nitra horšie, ako bola Orava.

Aká je situácia na operačnom stredisku?

Situácia na operačnom stredisku aj na záchrannej službe je aktuálne vážna. Jeden dôvod je personálny, lebo máme zamestnancov v karanténe alebo sú PN. Druhá časť problému je, že nám extrémne rastie počet hovorov a ľudí, ktorí sa obracajú na tiesňovú linku 155. Následne potom rastie aj počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby. Situácia je z týchto dôvodov veľmi vážna.

Pred sviatkami ministerstvo zdravotníctva informovalo, že vám za týždeň stúpol počet hovorov o 22 percent. Stále to rastie?

Aktuálne počet stále rastie, závisí to aj od kraja. Momentálne je ich najviac v Nitrianskom kraji, tam to pozorujeme od 20. decembra a rastie to enormne. Ale aj celoslovensky počet hovorov rastie. Ak sme boli na denných priemeroch 1700 až 1800 hovorov na začiatku decembra, teraz sme na 2500 hovoroch denne.

Ako sa dá vybaviť taký veľký počet hovorov?

Je to náročné. Posilnili sme krajské operačné strediská, kde je enormný nárast. Hovory, ktoré prichádzajú na krajské operačné stredisko v Nitre, majú posilnené služby a pomáhajú aj iné krajské strediská.

Aká časť hovorov sa netýka urgentného zdravotného stavu?

Situácia sa mení. V minulosti bolo viacero hovorov, ktoré sa netýkali ohrozenia života a zdravia. Teraz sa síce týkajú zdravia, ale často by mali byť riešené iným spôsobom. Ak by boli tieto telefonáty smerované k všeobecným lekárom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie