Denník N

Prokopová z konzília odborníkov: Zdravotníctvo je prakticky vo vojnovom stave. A to sa ešte neprejavil Silvester

Pediatrička Elena Prokopová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pediatrička Elena Prokopová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Detská lekárka Elena Prokopová hovorí, že v opatreniach v podstate nemôžeme urobiť nič. „Môžeme sa len sústrediť na to, ako vyriešiť počet chorých a zabezpečiť im starostlivosť,“ povedala.

Elena Prokopová je členkou konzília odborníkov, ktoré 29. decembra zverejnilo stanovisko, aby sa urýchlene prijali prísnejšie opatrenia.

V rozhovore hovorí:

  • prečo konzílium prvýkrát obišlo ministra;
  • aké možnosti má ešte vláda, aby spomalila rast epidémie;
  • prečo majú lekári pocit zúfalstva a bezmocnosti;
  • o bodovacom systéme na výber pacientov.

Konzílium odborníkov, ktorého ste členkou, poslalo 29. decembra stanovisko, v ktorom žiadalo sprísnenie opatrení. To prišlo na Silvestra. Nebolo to neskoro?

Stanovisko konzília k aktuálnej epidemickej situácii sme posielali 29. decembra večer. Bolo pre nás dôležité, aby ľudia vedeli o vážnej epidemickej situácii čo najskôr – ešte pred Silvestrom. Mali sme pocit, že mnohé prijaté opatrenia sa dostatočne nedodržiavajú, že je potrebné upozorniť ľudí na vážnosť situácie. Dúfali sme, že aj keby sa v tom čase neprijali nové prísnejšie opatrenia, ľudia sa stanú po tejto informácii zodpovednejšími. Tešíme sa, že vláda prijala sprísnenie opatrení ešte na Silvestra.

Situácia je vážna dlhší čas, nezhoršila sa skokovo 29. decembra. Nezanedbala vláda situáciu, keď pred Vianocami prijala opatrenia s veľmi veľa výnimkami, ktoré sa nedali skontrolovať?

Prísnejšie opatrenia sme ako konzílium a aj pandemická komisia navrhovali skôr, nakoniec boli prijaté miernejšie. Ako konzílium zvažujeme pri navrhovaní opatrení hlavne zdravotné a epidemiologické aspekty. Konečné opatrenia sú vždy kompromisom, kde sa musia zvažovať aj iné veci. Ako konzílium sme len poradný orgán, nie rozhodovací. Napriek tomu, že sú mnohé opatrenia prijaté, aj keď miernejšie, ako sme navrhovali, ľudia ich nedodržiavajú. Každého zaujíma, ako budú opatrenia kontrolované. Akoby vtedy, keď nebudú kontrolované

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie