Denník N

Ženy v strednom veku považujeme za vyšťavené a za zenitom. Diskriminuje ich to aj v práci

Foto - Pixabay.com
Foto – Pixabay.com

S rastúcim vekom uchádzača klesá šanca na pozvanie na pohovor, ale u žien je to ešte výraznejšie.

Najčastejšou formou diskriminácie v Európe a všeobecne v západnom svete je ageizmus, teda diskriminácia na základe veku. Skúsenosť s ňou má 44 percent Európanov a 61 percent Američanov. Častejšie a aj skôr sa s ňou stretávajú ženy. Kým ony hovoria, že sa začína objavovať po štyridsiatke, u mužov je to o päť až sedem rokov neskôr.

Ageizmus zasahuje ženy v spoločenskej aj pracovnej oblasti. Magazín Forbes napríklad píše, že firemná kultúra na mnohých pracoviskách v sebe zahŕňa prvky diskriminácie ľudí v strednom a vo vyššom veku, no stále sa to týka viac žien. Na podporu týchto tvrdení sa odvoláva na prieskumy toho, koho z uchádzačov o prácu pozvú na pohovor. Vyplynulo z nich, že s rastúcim vekom uchádzača klesá šanca na pozvanie, ale u žien je to ešte výraznejšie.

Netýka sa to len uchádzačiek a uchádzačov o prácu, ale aj zamestnankýň a zamestnancov, a to na všetkých stupňoch. „Aj ženy, ktoré dosiahli istú profesionálnu úroveň, sú si veľmi dobre vedomé toho, že strácajú rešpekt, keď sa u nich začnú prejavovať známky starnutia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie