Denník N

Ako sa to mohlo stať a čo robila polícia. Rekonštrukcia krátkej okupácie amerického kongresu

Na pochod na Kapitol sa Trumpovi podporovatelia chystali v uzavretých skupinách na sociálnych sieťach, polícia na nájazd davu nebola pripravená.

Nebolo to prvýkrát v dejinách, čo sa Kapitol, sídlo amerického kongresu, stal terčom násilia. Budovu obsadili Briti vo vojne v roku 1814, vtedy sa im ju čiastočne podarilo podpáliť.

V roku 1954 v snemovni zasa strieľali portorickí nacionalisti a postrelili piatich kongresmanov.

Ale to, čo sa udialo 6. januára 2021, Spojené štáty ešte nezažili. „Za 220 rokov americký Kapitol nič také nevidel: rozhnevaný dav, ktorý si prebil cestu popri majestátnych mramorových stĺpoch, narušil odovzdanie moci a znesvätil sídlo najväčšej svetovej demokracie,“ napísal portál Snopes, ktorý vyvracia hoaxy.

Aj podľa bývalého prezidenta Baracka Obamu si história zapamätá násilie „ako moment veľkého zneuctenia a hanby nášho národa“.

Aj Obama priznáva, že Američania by si nemali klamať a nemali by byť veľmi prekvapení. Už dlhšie boli náznaky, že 6. januára v uliciach Washingtonu môže dôjsť k násiliu.

Prezident Donald Trump vybral tento dátum, keď mal americký kongres schvaľovať výsledky novembrových volieb, ktoré vyhral Joe Biden, ako termín veľkého mítingu na jeho podporu.

„Veľký protest v D. C. 6. januára. Buďte tam, bude to divoké,“ napísal na Twitteri ešte v decembri. Nabádal ľudí, aby „zastavili krádež volieb“.

Nájazd na Kapitol. Foto – TASR/AP

V uzavretých skupinách

Na sociálnych sieťach sa podľa denníka New York Times na protest chystali tisícky Američanov a mnohí písali, že sú pripravení priniesť zbrane (na snímkach z Kapitolu nebolo vidno, že by napokon skutočne mali strelné zbrane). V uzavretých skupinách bez opačných názorov sa utvrdzovali v tom, že voľby boli skutočne sfalšované.

Podľa denníka jedna takáto skupina naberala členov tempom miestami až 100 ľudí za 10 sekúnd. Napokon ju Facebook podobne ako iné skupiny zrušil.

Mnohí však prešli na alternatívne sociálne siete, kde si napríklad ukazovali, ktorou cestou sa dá dostať ku Kapitolu.

„Toto je dôkaz toho, aký môžu mať takéto uzavreté skupiny, kde si ľudia potvrdzujú svoj názor, dosah na skutočný svet,“ povedala pre New York Times odborníčka na sociálne skupiny Renée DiRestaová.

Do Washingtonu prišli v stredu tisícky, možno až desaťtisíce Trumpových fanúšikov. Autobusmi prichádzali z rôznych kútov krajiny. Boli medzi nimi aj fanúšikovia hnutia QAnon, ktorí veria vo veľké sprisahanie elít, proti ktorému Trump bojuje.

Donald Trump ich počas mítingu povzbudil, aby išli pred Kapitol a dodali odvahy tým republikánom, ktorí sú proti nemu a chcú potvrdiť voľby (nakoniec ich bola jasná väčšina). Trumpov právnik Rudy Giuliani vyzýval dav na „súd bojom“ (trial by combat).

Asi krátko po jednej sa dav vybral smerom na Kapitol.

Míting Trump vo Washingtone. Foto – TASR/AP

Ako sa dostali dovnútra?

Bezpečnosť Kapitolu má na starosti kapitolská polícia. Nejde o žiadny symbolický útvar. Celkovo má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie