Denník N

Násilie je Trumpov osobný armagedon

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Boli to sekundy, nanajvýš minúty. Najtemnejšie v moderných dejinách Spojených štátov.

Washington nie je príliš veľký, peši sa pohodlne a rýchlo dostanete na ktorékoľvek z dôležitých miest. Od sídla exekutívy (Biely dom) do sídla zákonodarnej moci (Kapitol) je to pekná nenáročná vychádzka.

O osobnej tragédii Donalda Trumpa nerozhodlo za uplynulé roky množstvo jeho vyjadrení a krokov, ktoré boli evidentne za čiarou. Oportunistov mal okolo seba vždy dosť. Až do stredy. O jeho tragédii rozhodlo to, čo sa udialo a najmä neudialo v ten deň poobede v centre Washingtonu medzi mítingom, Kapitolom a Bielym domom.

V týchto hodinách a dňoch sme a budeme svedkami, ako so zdesením, kam to až v krajine dospelo, Trumpa opúšťajú poslední verní. Predstava, že sa demokratické inštitúcie zbavia najhoršieho prezidenta v dejinách ešte predtým, ako sa ujme funkcie Joe Biden, teda impeachment, sa zdá byť reálna. A pritom, paradoxne, o spečatení osudu čoraz osamotenejšieho Trumpa nerozhodlo jeho tvrdohlavé popieranie výsledkov volieb. Nezničilo ho ani plamenné vystúpenie pred svojimi priaznivcami na mítingu.

Trumpa politicky nepochovalo to, čo urobil, ale skôr to, čo neurobil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie