Denník N

Amerikanista Beneš: Trump si neprizná chybu, udrží si vplyv aj ďalšie roky

Demonštranti rozbíjajú pred budovou Kapitolu novinárom techniku. Foto - TASR/AP
Demonštranti rozbíjajú pred budovou Kapitolu novinárom techniku. Foto – TASR/AP

Bol to čierny deň a obrovská hanba pre krajinu, ktorá sa pasuje do roly najvyspelejšej demokracie, hovorí amerikanista Jan Beneš z Ostravskej univerzity.

Dosluhujúci prezident Spojených štátov nikam neodchádza, hovorí český amerikanista Jan Beneš.

V nasledujúcich rokoch v americkej politike očakáva „xenofóbny, antiimigrantský a trumpovský program“.

„Donald Trump si nikdy neprizná chybu, nie je na to stavaný,“ vysvetľuje v rozhovore. „A ani tým nemá čo získať. Navyše mu z hľadiska peňazí aj politického kapitálu vyhovuje jeho súčasné správanie. Už niet cesty späť.“

Predseda európskeho výboru Tomáš Valášek povedal, že Donald Trump je „supercynický“ a určite vedel, čo výzvami k násiliu môže spôsobiť. Vidíte to podobne?

Domnievam sa, že Trump ani v najdivokejšom sne nepredpokladal, že jeho stúpenci vstúpia do budovy. Podľa viacerých správ jeho spolupracovníkov vydesilo, akú mal zo svojich fanúšikov spočiatku radosť. Dokonca údajne pokojne jedol a sledoval televíziu. Napokon, ľuďom sľúbil, že pôjde do kongresu s nimi.

Keby pri protestoch nezomreli štyria ľudia a nebol by to Kapitol, celé by to bolo absurdné. Na záberoch bolo vidieť, že pre väčšinu išlo skôr o výlet ako o prevrat. Áno, niektorí mali zbrane a bomby, ale že by to bol nejaký zásadný puč? To ani náhodou.

Jan Beneš

pôsobí na Katedre anglistiky a amerikanistiky Ostravskej univerzity, kde vyučuje kurzy zamerané na afroamerickú a britskú literatúru, kultúru a históriu. Magisterské štúdium a doktorát absolvoval na Masarykovej univerzite a magisterské štúdium aj na americkej Texas A&M University.

Očakávali ste, že by demonštranti mohli vojsť až do Kapitolu?

To si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie