Denník N

Bývalý veľvyslanec v USA a poslanec Hlasu Kmec: Vidím paralely medzi Trumpom a Matovičom

Peter Kmec. Foto - Facebook Petra Kmeca
Peter Kmec. Foto – Facebook Petra Kmeca

Populizmus „Trumpovho“ štýlu k nám priniesol Matovič, nie Smer, presviedča poslanec Hlasu. Odmieta, že by opoziční politici tak ako Trump nadbiehali vášňam na sociálnych sieťach.

Peter Kmec (55) je bývalý diplomat, pochádza z Nitry. V rokoch 2012 až 2018 pôsobil ako veľvyslanec v USA, neskôr bol zahranično-politickým poradcom premiéra Petra Pellegriniho. Kandidoval za Smer, dnes je nezaradeným poslancom a členom strany Hlas.

Je Donald Trump zodpovedný za to, že jeho prívrženci vtrhli do Kapitolu?

Ak by sa to posudzovalo trestno-právne, asi by mu to dokázané nebolo. No morálne za to zodpovedný je, lebo pred týmito udalosťami vyzýval na nepokoje a demonštrácie. Posledné dva mesiace boli sprevádzané poburujúcimi vyhláseniami Donalda Trumpa. No myslím si, že ani on sám nepredpokladal, že príde k násilnému preniknutiu do budovy amerického kongresu.

Naozaj to nemohol predpokladať? Ak niekto dva mesiace spochybňuje výsledky volieb a dráždi svojich prívržencov, nemal by byť azda prekvapený, že to dopadne takto.

Existuje veľa prípadov z minulosti, že lídri burcovali svojich stúpencov rôznym spôsobom. Americký systém je na to pripravený. Skôr si myslím, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných zložiek, ktoré mali zabrániť preniknutiu radikálnejších skupín až do budovy kongresu. Pamätám si, že bezpečnostné opatrenia vo Washingtone

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Hlas

Slovensko

Teraz najčítanejšie