Denník N

Roman Joch zostáva riaditeľom inštitútu pre výskum rodiny, bol jediný prihlásený záujemca

Roman Joch. Foto N - Vladimír Šimíček
Roman Joch. Foto N – Vladimír Šimíček

Výberová komisia, ktorá pred Vianocami rozhodovala o novom riaditeľovi Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR), to nemala až také ťažké. Jediným záujemcom, ktorý sa do výberového konania zapojil, bol totiž Roman Joch, ktorý inštitút dočasne viedol od leta.

O výberovom konaní pritom vedel málokto. Informácia o jeho vyhlásení bola zverejnená len na stránke ministerstva práce, a to zhruba týždeň na prelome novembra a decembra. Dnes už tieto informácie nikde nenájdete.

Výberové konanie bolo 18. decembra a od Nového roka je tak Joch riadnym riaditeľom inštitútu. Konzervatívny publicista a bývalý poradca českého premiéra Petra Nečasa po nástupe do úradu v rozhovore pre Denník N povedal, že inštitút je podľa neho „ľavicovo liberálny s dôrazom na genderový feminizmus“ a on doň plánuje priniesť viac názorovej plurality.

O ponuke vedel málokto

Ako prvá na výberové konanie s jediným kandidátom upozornila Lucia Plaváková, členka predsedníctva Progresívneho Slovenska. „V skutočnosti zjavne nešlo o výberové konanie na riaditeľa IVPR, ale výberové konanie na Jocha,“ napísala na Facebooku.

Upozornila tiež na to, že vláda Igora Matoviča sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala viesť výberové konania transparentne a s možnosťou verejného vypočutia.

programovom vyhlásení vlády sa píše: „Vláda SR zavedie do výberového procesu prvky verejnej kontroly – zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, prihlášky a dokladov kandidáta, verejné vypočutie prihlásených kandidátov, zverejnenie konečného návrhu na voľbu.“ Koalícia v ňom sľubuje aj dlhodobé plánovanie výberových konaní a zverejňovanie plánu týchto konaní s niekoľkomesačným predstihom.

O výberovom konaní dokonca nevedeli ani všetci zamestnanci IVPR. Joch hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Krajniak

Slovensko

Teraz najčítanejšie