Denník N

Kysel, Lipšic, Šanta, Špirko. Špeciálnym prokurátorom už nebude nikto ako Dušan Kováčik

Kandidáti na špeciálneho prokurátora Peter Kysel (vľavo hore), Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Foto N - Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček
Kandidáti na špeciálneho prokurátora Peter Kysel (vľavo hore), Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček

Na špeciálneho prokurátora sú štyria kandidáti. Opozícia opäť nikoho nenavrhla. Koalícia sa mohla dohodnúť na Lipšicovi už pri voľbe generálneho prokurátora.

„Je nesmierne dôležité, aby sa špeciálnym prokurátorom nestal niekto, ako bol Dušan Kováčik – symbol skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu,“ vyhlásil v piatok poslanec SaS a člen ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik.

Mená štyroch kandidátov na špeciálneho prokurátora sľubujú, že nič také by sa už stať nemalo. Každý z nich má za sebou silný príbeh a veľké kauzy.

Kandiduje Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Ani jeden z nich nie je kandidátom opozície, tá nikoho nenavrhla – tak ako ani pri voľbe generálneho prokurátora.

Šantu a Špirka navrhli aj poslanci z OĽaNO. Šantu nominovali poslanci Juraj Gyimesi a Peter Kremský. Člen ústavnoprávneho výboru Dominik Drdul z OĽaNO nominoval prokurátora Špirka.

On, Šanta a Peter Kysel sú prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry. Z prostredia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie