Denník N

Prečo Sulík chýbal na štyroch online vládach? Bol v Dubaji, tvrdí, že mal problém so signálom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister hospodárstva vraví, že sa mu na online rokovania vlády nepodarilo pripojiť. Zo zahraničia sa vrátil až vo štvrtok a zostane v karanténe.

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík potvrdil, že sa nezúčastnil na posledných štyroch zasadnutiach vlády, ktoré sa týkali najmä núdzového stavu a opatrení proti pandémii covidu-19. Neúčasť na online rokovaniach mu verejne vyčíta premiér Igor Matovič.

„Tisícky mŕtvych… Ale pán minister to má totálne na háku a nie je prítomný už na štvrtom zasadnutí vlády od 16. decembra v rade,“ napísal vo štvrtok predseda vlády na svojom facebookovom účte a opäť Sulíkovi vyčítal, že neskoro obstaral antigénové testy.

„Na zasadnutia vlády riadne chodím. Medzi sviatkami vláda rokovala mimoriadne a online. Bohužiaľ, nebolo možné, aby som sa pripojil, mal som problém so signálom,“ odpovedal Denníku N Richard Sulík. Potvrdil, že bol od Vianoc až do 7. januára na dovolenke v Spojených arabských emirátoch.

Notebook mal, dobrý signál nie

Všetci ministri majú od Národného bezpečnostného úradu zabezpečené notebooky, cez ktoré sa dokážu pripojiť na online rokovania vlády cez mobilné dáta či WiFi, takže Sulík by mohol mať možnosť zúčastniť sa na online zasadnutí aj zo Spojených arabských emirátov. „Áno, ten som mal so sebou, avšak nemal som dostatočný signál. Nehľadal by som za tým nič viac, body boli riadne schválené, informoval som sa o celom priebehu. Body boli schválené všetkými pripojenými,“ reaguje Sulík na svoju neprítomnosť.

Dubaj nepatrí medzi miesta s pomalými dátovými prenosmi. Robí sa tam biznis a dovolenkovať tam chodia bohatí ľudia, ktorí vyžadujú rýchle pripojenie. Hotely majú WiFi, v časti krajiny funguje dokonca už aj 5G sieť. Spojiť mobil s počítačom trvá niekoľko sekúnd. Keďže však ide krajinu s autoritárskym režimom, ktorá kontroluje dátovú komunikáciu na svojom území, mohol by v nej byť problém pripojiť sa cez takzvanú virtuálnu privátnu sieť (VPN). Práve pripojenie cez VPN je súčasťou zabezpečeného prenosu dát, aké by mali využívať aj laptopy z NBÚ. Či však mohlo ísť o Sulíkov prípad, nie je jasné.

V Dubaji od Vianoc do Troch kráľov

Sulík vysvetľuje svoju dovolenkovú cestu počas vrcholiacej pandémie takto: „Svoju rodinu nevidím, ako je rok dlhý, a sľúbil som im, že ich aspoň cez sviatky niekam vezmem. Tak som im to splnil, vzal som ich po Vianociach do Dubaja a vrátili sme sa 7. januára. Nevidím na tom nič zlé.“

Sulík bol na dovolenke v Dubaji už aj začiatkom novembra. Svoj pobyt tam vysvetľoval tak, že počas týždňa, o ktorom predpokladal, že bude pokojnejší, spojil osobné voľno so služobnou cestou a s rokovaniami o budúcoročnej výstave Expo 2021. Už aj vtedy sa dostal na diaľku do konfliktu s premiérom – predseda SaS kritizoval zatváranie gastroprevádzok a posilňovní, na čo Matovič reagoval aj rečníckymi otázkami, „kto bude chodiť pochovávať mŕtvych a či bude Sulík osobne kopať hroby“.

Minister hospodárstva teraz začiatkom januára tvrdí, že neúčasťou na online vládach nič nezanedbal. „S bodmi som sa oboznámil, boli prediskutované a dohodnuté, týkali sa núdzového stavu. Online bol za SaS pripojený Branislav Gröhling, body boli konsenzuálne schválené.“

Sulík vraví, že jeho prítomnosť na vláde pandémiu nijako nezlepší ani nezhorší. „Moje názory a rozhodnutia sú jasné a verejne známe, či som v Košiciach, alebo na Severnom póle, v tomto by som skutočne nehľadal nič viac.“

Na otázku, či nemá pocit, že tým zbytočne prispel k zvyšovaniu napätia v koalícii a vo vzťahoch s premiérom, odpísal, že nie, „hoci ako zámienka je to fajn“.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pôjde do karantény a na ďalší test

Minister hospodárstva po návrate z Dubaja absolvoval PCR test, bol negatívny. Odkázal, že absolvuje karanténu, počas ktorej sa podrobí ďalšiemu PCR testu podľa bežných pravidiel, a ako ústavný činiteľ nebude žiadať o žiadnu výnimku. V karanténe musí byť podľa vyhlášky minimálne päť dní a na piaty deň je povinný ešte PCR test.

Problém s návratom z cesty za rodinou z Veľkej Británie mal pred Vianocami vicepremiér zo Sme rodina Štefan Holý. Doteraz tají, či prišiel z Británie s negatívnym PCR testom, ako to vtedy vyžadovali pravidlá vzťahujúce sa na cestovanie z tejto krajiny. Kritizoval ho za to aj Sulík.

Vojna Matoviča so Sulíkom trvá od apríla

Zatiaľ čo v novembri zadával Matovič ministrovi hospodárstva na diaľku domácu úlohu, aby prišiel s plánom, ako by sme mohli mať k 1. decembru denný priemer nových prípadov 500 a všetky prevádzky by boli otvorené, v januári Sulíka kritizoval za pomalý nákup testov.

V ten deň minister hospodárstva oznámil, že prvých 2,6 milióna testov práve dorazilo na Slovensko. „Po predlhých 7 týždňoch (!) dnes konečne príde prvých 16 % z pôvodne objednaných testov, respektíve 32 % z upravenej objednávky. Strašná hanba a zlyhanie. Dôsledky? Katastrofa v nemocniciach,“ napísal Matovič.

Premiér Sulíka kritizuje prakticky denne aj v situáciách, keď sa ho nikto na koaličného partnera nepýta. Matovič to robí priamo či v narážkach za pomalý nákup antigénových testov. Minister hospodárstva to vysvetľuje dodržiavaním zákona o verejnom obstarávaní a neskorým zaslaním špecifikácie tendra ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO).

Predseda vlády a šéf koaličnej SaS sú v konflikte už od prvej vlny pandémie, keď Sulík počas prvého lockdownu požadoval rýchlejšie otváranie ekonomiky a najmä reštaurácií či maloobchodných prevádzok. Matovič to prirovnal k pichnutiu hrdzavej dýky do chrbta.

Matovič: #KeďŽivotČlovekaJeČíslo

Premiérove výhrady k Sulíkovi vyvrcholili 17. decembra, keď ho v Rádiu Expres emotívne vyzval, aby ideálne do Vianoc odišiel z vlády. „Mrzí ma, že máme idiota za ministra hospodárstva,“ povedal . Tvrdil, že predsedovi SaS sú životy a zdravie ľudí ukradnuté.

„Kašle na ľudí, lebo preňho sú to čísla. Lebo ušetríme, keď umrú starí a chorí ľudia. Ja sa už na to nemôžem pozerať, je mi z toho na vracanie a do plaču. Prepáčte, že som vám pokazil reláciu,“ pokračoval zlomeným hlasom.

Predseda vlády sa aj tento štvrtok snažil naznačiť, že Sulíkovi nezáleží na životoch ľudí. Kým zdravotníci z posledných síl zachraňujú životy zbytočne nakazených ľudí, „pán minister ‚zaslúžene‘ oddychuje… v Dubaji (?) #NemámSlov #KeďŽivotČlovekaJeČíslo,“ napísal na Facebook.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Slovensko

Teraz najčítanejšie