Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebook neblokuje Trumpa za šírenie lží, ale pre vlastnú sebazáchovu

Donald Trump a šéf Facebooku Mark Zuckerberg v Bielom dome, september 2019. Foto: fb.com/DonaldTrump/
Donald Trump a šéf Facebooku Mark Zuckerberg v Bielom dome, september 2019. Foto: fb.com/DonaldTrump/

7 otázok a odpovedí o zablokovaní Donalda Trumpa a slobode prejavu na internete.

Donald Trump má za sebou ťažký týždeň. Internetové firmy s ním stratili trpezlivosť, začali ho penalizovať a blokovať.

Facebook a Instagram zablokovali účty amerického prezidenta na neurčito, najmenej však na dva týždne, kým neodíde zo svojej funkcie. Twitter ho stopol na 12 hodín. Môže už síce zverejňovať príspevky, ale ak ešte raz poruší pravidlá, príde o svoj účet s 88,7 miliónmi followerov natrvalo.

(Doplnené 9. januára o 0:40: Twitter natrvalo zrušil účet Trumpovi z dôvodu „rizika ďalšieho podnecovania násilia“.)

YouTube Trumpa varoval, že bude blokovať video kanály, ktoré budú šíriť lži o výsledkoch volieb v USA. Na neurčito Trumpa zablokovala aj sociálna sieť Snapchat, spoločnosť Shopify vypla jeho eshopy. K blokovaniu sa pridala aj streamovacia služba Twitch.

Ľudia na internete žartujú, že keby Trump cvičil a čítal knihy, tento týždeň by ho zablokovali aj služby Fitbit a Goodreads.

Na pozadí vážnych politických a spoločenských udalostí v Spojených štátoch sa odohráva nemenej dôležitý spor o to, aké sú hranice slobody prejavu na internete a aké povinnosti a zodpovednosť majú internetoví giganti.

Aký precedens vytvára blokovanie Trumpa do budúcnosti? Majú nikým nevolení šéfovia veľkých internetových spoločností chrániť občanov pred výrokmi ich vlastného prezidenta? A znamená to, že o svoj účet prídu aj Ľuboš Blaha, Marian Kotleba či Štefan Harabin?

V dnešnom MediaBrífingu sa pokúsime odpovedať na najčastejšie otázky.

1. Prečo došlo k zablokovaniu Trumpa?

Americký prezident porušoval pravidlá sociálnych sietí roky. Šíril cez ne klamstvá a rasistické názory, vyhrážal sa bežným ľuďom, zdieľal dezinformácie a podnecoval k nenávisti. Avšak volení činitelia majú v pravidlách jednu výnimku. Aj keď sú ich príspevky lživé či nenávistné, podľa sociálnych sietí majú spravodajskú hodnotu a je vo verejnom záujme, aby ľudia vedeli, čo politici na internete zdieľajú.

Preto platformy nedávajú ich príspevky fact-checkovať, nepenalizujú ich, len výnimočne pri nich uverejňujú upozornenia a vo všeobecnosti ich neodstraňujú. Účty politikov ani po opakovaných porušeniach pravidiel nerušia. Twitter – na rozdiel od Facebooku – ešte pred novembrovými voľbami informoval, že ak Trump prehrá, o túto ochranu príde a bude sa na neho nazerať rovnako ako na ostatných používateľov siete.

Hoci je Trump stále vo funkcii, Twitter sa ho rozhodol zablokovať „v dôsledku bezprecedentnej a pretrvávajúcej násilnej situácie vo Washingtone“.

„Sme presvedčení, že riziká, ktoré umožňujú prezidentovi ďalej využívať naše služby, sú v tomto období príliš veľké. Preto predlžujeme blokovanie jeho účtov na Facebooku a Instagrame na neurčito,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

2. To sú oficiálne dôvody. No prečo naozaj došlo k blokovaniu?

Cieľom moderovania obsahu je dodržiavanie zákonov, ochrana zdravia, používateľov a demokracie. Do zásadných rozhodnutí, akým jednoznačne je aj blokovanie amerického prezidenta, však vstupujú ďalšie tri faktory: marketing, biznis a politika.

Útok na Kapitol bol mimoriadnou udalosťou, ktorá úzko súvisí aj s dianím v online prostredí. A hoci Trump cez sociálne siete vyzval demonštrantov, aby sa vrátili domov, zároveň ich aj oslavoval. Podľa neho to boli „úžasní patrioti“. „Ste naozaj výnimoční,“ odkázal im v čase, keď bola bezpečnostná situácia neprehľadná, a opakoval, že voľby „boli ukradnuté“. Trump tak prinútil prevádzkovateľov sociálnych sietí k činom nielen kvôli ochrane zdravia a inštitúcií, ale aj pre zlepšenie ich imidžu.

Rozhodnutie prišlo po skončení kampane, Facebook teda nepríde o milióny z Trumpovho rozpočtu na reklamu.

No hlavným dôvodom je, že trest prichádza v čase, keď Trump stráca moc a má už len „kúriť a svietiť“. Demokrati navyše získali tento týždeň väčšinu v „hornej komore“ Kongresu. Budú teda mať prezidenta a väčšinu v Senáte aj Snemovni reprezentantov, a tak môžu prísť s dlho očakávanými reguláciami online prostredia.

Šéfovia internetových gigantov roky opakujú, že Trumpa nemôžu mazať, pretože neporušuje ich pravidlá. V skutočnosti však svoje pravidlá upravovali tak, aby ich Trump pri všetkom, čoho je schopný, neprekročil.

Keď sú zrazu schopní pravidlá zmeniť, nie je dôvodom náhly záchvat zodpovednosti, ale snaha o vlastnú sebazáchovu.

Foto – TASR/AP

3. Aká regulácia hrozí sociálnym sieťam od Bidena?

Zmeny sa dajú očakávať v štyroch oblastiach. Prvou je zvýšená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie