Denník N

Na Lučanského pohrebe mal Kaliňák odznak Všetci za Milana (reportáž)

Foto N - Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Na pohreb Milana Lučanského v jeho rodnej Štrbe prišlo asi päťsto ľudí. Z politikov prišiel exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

Dočasný policajný prezident Peter Kovařík avizoval pred pohrebom prísne opatrenia. Do Štrby mali mať prístup iba ľudia s čerstvým negatívnym testom na covid. Sľub dodržal. Aj keď policajné hliadky mali trochu zmätok v tom, koho vlastne môžu do obce pustiť.

O pol jednej, poldruha hodiny pred poslednou rozlúčkou s bývalým policajným prezidentom, sú obidva najbližšie zjazdy z diaľnice D1 uzavreté. Dôvod nepoznajú ani samotní policajti, ktorí stoja v smere od Važca pri ceste.

„My patríme pod Žilinu, kolegovia na zjazde z D1 pod Prešov. Prečo to zavreli? Netušíme, ani nás nepustili,“ odpovedia muži zákona na otázku, aký zmysel má uzavretie diaľnice, keď sa dá do podtatranskej obce dostať z odbočiek o pár kilometrov ďalej. Policajti nepustili policajtov?

Hliadok je šesť – štyri ma pustili, dve krútia hlavou a nechcú uznať ani doklad z redakcie a novinársky preukaz.

„Je to výkon profesie. Prvá výnimka zo šestnástich,“ vravím im. Neochotne ma púšťajú.

Pri predposlednej policajnej hliadke pred Štrbou pobehuje po ceste fotograf. Jediné autá, ktoré prichádzajú, sú novinári, kolegovia z iných médií. Na SUV prichádza Milan Žitný a Anna Lučaiová.

Predtucha akcie, ktorá nebude masová, ako avizovali mnohí na Facebooku, sa napĺňa aj pri vjazde do obce. Popri ceste kráča s kvetmi a vencami iba tucet ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie