Denník N

Mestské zásahy 2015: Devínske bunkre

Obranné bunkre sú dnes nevyužívané hoci stoja vedľa frekventovanej cyklistickej trasy.
Obranné bunkre sú dnes nevyužívané hoci stoja vedľa frekventovanej cyklistickej trasy.

V okolí Bratislavy a frekventovaných cyklistických trás je veľa obranných bunkrov, ktoré dnes už iba chátrajú. Dalo by sa v nich urobiť jednoduché, no príjemné ubytovanie pre turistov.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme.

3. Devínske Bunkre

Bratislavské bunkre sú súčasťou nášho mesta už takmer 80 rokov. História bunkrov siaha do medzivojnového obdobia, v ktorom bola budovaná línia opevnení pozdĺž celých hraníc vtedajšieho Československa. V rokoch 1935 – 1938 bolo na území mesta Bratislavy postavených 55 bunkrov rôznych veľkostí a účelov. Ťažké opevnenie na Petržalskej strane Dunaja a ľahké opevnenie na Záhorí tvorilo nikdy nevyužitú obrannú líniu Československa.

V úseku Devín leží 31 objektov s veľkosťou do 10m2, ktoré rieši tento mestský zásah. Tieto monumenty doby sú dnes nevyužívané a chátrajú. V ich okolí sa nachádzajú dve medzinárodné cyklotrasy a prostredie ponúka možnosti na rekreáciu v chránenej krajinnej oblasti Záhorie.

Mostom Slobody prejde v priemere 575 turistov denne, pričom nemalá časť sú cyklisti na cyklotrase európskeho významu – Cesta Železnej opony. Využitie bunkrov na rekreačné ubytovanie by mohlo poskytnúť prenocovanie v krásnom prostredí riečnej nivy Moravy v spojení s jedinečným historickým charakterom vojenských bunkrov. Z nefunkčných objektov Devínskych bunkrov by sa tak stali živé objekty, ktoré by pripomínali nedávnu minulosť Bratislavy, na ktorú by sme nemali zabudnúť.

Autor: Michaela Smolková

analyzy_mestske_zasahy bunkre typologia
Takto by mohla vyzerať malá kuchyňa v bunkri.
Takto by mohla vyzerať malá kuchyňa v bunkri.
Vizualizácia kúpeľne v bunkri.
Vizualizácia kúpeľne v bunkri.
Ak mesto môže účtovať za nesprávne parkovanie až 60 €, čo je asi trikrát viac ako v susednom Rakúsku, malo by to robiť aspoň kultúrnejším spôsobom, hovorí dizajnér Juraj Blaško. Pozrite si, ako by mohla vyzerať „papuča“ podľa jeho návrhu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie