Denník N

Ak by k vám prišiel na večeru, nechcel by hovoriť o sebe. Ako Zdeno Chára zmenil Boston

Zdeno Chára zmenil v Bostone klubovú kultúru, vďaka čomu sa mesto v roku 2011 dočkalo po 39 rokoch Stanley Cupu. Foto – TASR/AP
Zdeno Chára zmenil v Bostone klubovú kultúru, vďaka čomu sa mesto v roku 2011 dočkalo po 39 rokoch Stanley Cupu. Foto – TASR/AP

Aktualizované 20. septembra 2022, Zdeno Chára oznámil koniec kariéry.

„Veľa hviezd dominuje na ľade, ale nemajú čosi navyše – schopnosť zmeniť kultúru celého klubu. Zdeno Chára patrí medzi pár hokejistov, ktorí dokázali oboje,“ povedal Chárov bývalý spoluhráč Shawn Thornton pre nhl.com.

Keď Slovák v júli 2006 prišiel do Bostonu, slávny klub bol v kríze. V predošlej sezóne z neho odišiel kapitán Joe Thornton do perspektívnejšieho San Jose.

Bol to už pätnásty rok za sebou, keď sa Boston nedostal do finále NHL. Tradičné vypadnutie v prvých kolách play-off nahradilo ešte väčšie sklamanie – koniec už po základnej časti.

Vtedy vedenie spravilo kľúčové rozhodnutie. Pozíciu generálneho manažéra ponúklo Petrovi Chiarellimu, ktorý so sebou z Ottawy priviedol Zdena Cháru a dal mu kapitánske céčko.

„Jeho príchod bol pre Boston bod zvratu. Zmenil kultúru a štandardy v klube,“ spomína Torey Krug.

„Dal Bostonu identitu, s ktorou klub hral uplynulých 14 rokov,“ hovorí Dennis Seidenberg, s ktorým Chára hrával v obrannej dvojici.

Boston sa so slovenským kapitánom dostal do finále Stanley Cupu trikrát. V roku 2011 ho víťazstvom nad Vancouvrom 4:3 na zápasy aj získal, čím ukončil 39-ročné čakanie mesta na víťazstvo v súťaži.

Pri pochopení Chárovho vplyvu na Boston nie je ani tak dôležité, ako dobre hral na ľade on, ale aký obrovský vplyv mal na ostatných hráčov.

Dočítate sa:

  • prečo by si s Michaelom Jordanom zrejme veľmi nerozumel;
  • čo robili hráči Bostonu, aby sa Chárovi mohli pozrieť do očí;
  • prečo v kabíne zakázal používanie slova nováčik;
  • ako by sa Chára správal, keby k vám prišiel na večeru;
  • prečo má dodnes rád pozíciu outsidera, hoci ním dávno nie je.

Iný líder ako Jordan

Aj so statusom superhviezdy bol stále tým starým skromným Chárom. Rozprávali sme sa o ňom aj s bývalými reprezentačnými trénermi Jánom Filcom a Vladimír Vůjtkom. Obaja zdôraznili, že Chára je v prvom rade dobrý človek.

„Chára na majstrovstvách sveta nerozlišoval, či ste z prvej alebo štvrtej formácie. Všetci si boli rovní, hoci s odstupom času musím povedať, že hráči v skutočnosti neboli úplne rovnocenní. V mužstve boli svetoví hráči, nadpriemerní a takisto aj tí priemerní. Chára to však nerozlišoval a všetci aj preto boli schopní odovzdať viac ako svoj štandard,“ povedal Vůjtek.

Počas prvej vlny koronavírusu nielen športoví fanúšikovia s nadšením sledovali seriál Last Dance. Basketbalista Michael Jordan v ňom ukázal jeden typ líderstva. Jeho súčasťou je veľký psychický nátlak na spoluhráčov, ktorým ich nútil k zlepšovaniu.

„Moja mentalita bolo víťazstvo za každú cenu. Ak nechcete žiť podľa tejto mentality, nemali by ste byť pri mne, pretože vás budem zosmiešňovať, kým sa nedostanete na moju úroveň. Ak sa na ňu nedokážete dostať, bude to pre vás peklo,“ cituje Jordana ESPN.

Bolo by zaujímavé vidieť, ako by sa v jednom tíme znášali Jordan a Chára. Hokejista sa tiež snaží dostať zo svojich spoluhráčov maximum, no má na to iné metódy.

„Vždy, keď na niekoho ukazujeme prstom, ukazujú ďalšie tri prsty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie