Denník N

Koľko druhých šancí vo vzťahu je už príliš a prečo majú zmysel, len ak sú autentické

Ilustračné foto - Flickr.com/Shanon Wise
Ilustračné foto – Flickr.com/Shanon Wise

Dva príbehy o druhej šanci pre neverníka a syna narkomana.

Asi nebudeme preháňať, ak povieme, že každý z nás v živote dostal aspoň jednu druhú šancu a zrejme ju aj niekomu dal. Druhé šance ľuďom vo svojich súkromných aj pracovných životoch dávame z rôznych dôvodov: u niekoho to môže byť otázka morálky či osobného nastavenia, iný má možno v čerstvej pamäti svoje vlastné zlyhanie a následnú druhú šancu, niekto si to pragmaticky vyhodnotí tak, že nie je dokonalý a možno sa dostane do situácie, keď ju aj on bude potrebovať.

Sú ľudia, ktorí si druhú šancu skutočne vážia, berú ju ako posledné varovanie a zmenia svoje správanie alebo napravia svoje chyby. Ale poznáme aj takých, čo s druhými šancami rátajú automaticky, ako keby na ne mali nárok. V takýchto prípadoch sa vynára otázka: Koľko druhých šancí je ešte prijateľných? A majú vôbec efekt?

Ešte raz alebo už nikdy?

Zuzana sa tri týždne pred svadbou dozvedela, že jej nastávajúci ju podviedol. Povedal jej to sám, keď bol pod vplyvom alkoholu. Po vytriezvení to nepopieral, vysvetlil, že išlo o jednorazový úlet. Hoci Zuzana mala s neverným partnerom zlú skúsenosť už v predchádzajúcom vzťahu, dala svojmu ženíchovi druhú šancu.

Prešli tri roky a stojí pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie