Denník N

Prvýkrát vinný. Kočner dostal za falšovanie zmeniek 19 rokov. Rozsudok je právoplatný, odsúdili aj Ruska

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý uložil Marianovi Kočnerovi trest 19 rokov. Definitívne vinný je aj bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister Pavol Rusko.

„Skur…á Markíza. Zas som včera bola v totálne objektívnej reportáži.“ V máji 2018 sa takto sťažovala vtedajšia štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská zo Smeru Marianovi Kočnerovi.

V tom čase už naplno bežala ich spoločná operácia, ktorú nazvali ako „doje…ť“ Markízu, ako to vo svojej komunikácii cez Threemu nazval Kočner. Mafián sa spojil s bývalým riaditeľom televízie Pavlom Ruskom, ktorý mal finančné problémy, a spolu zorganizovali operáciu „zmenky“. Ako ukázalo vyšetrovanie a teraz aj rozhodnutia súdov, išlo o podvod, ktorým chcel Kočner prostredníctvom falošných zmeniek vytiahnuť od amerického akcionára CME až takmer 69 miliónov eur.

Kočnera a Ruska odsúdil Špecializovaný trestný súd vlani vo februári na 19 rokov, Kočner dostal aj peňažný trest 10-tisíc eur. V utorok vo veci definitívne rozhodol Najvyšší súd a rozsudok potvrdil.

Video: Skutok sa stal: Kočner a Rusko sú vinní, dostali 19 rokov
Autorka: Martina Koník

Najvyšší súd zamietol uznesením odvolanie ako obžalovaných, tak aj prokurátora Jána Šantu, ktorý žiadal pre Kočnera prísnejší trest 20 rokov. Neuložil ani trest prepadnutia majetku, pretože obžalovaní podľa súdu nemali z trestnej činnosti žiadny majetkový prospech.

Keďže ide o obzvlášť závažný zločin, Kočner bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie z väzby najskôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie