Denník N

Diabol je mŕtvy: Trump, Flašík, Žitný či Blaha sú proroci éry tekutého zla

Na Kapitol liezli aj po stene. Foto - TASR/AP
Na Kapitol liezli aj po stene. Foto – TASR/AP

To, čo jeden z najvýznamnejších mysliteľov nedávnej doby, sociológ Zygmunt Bauman predpokladal pred svojou smrťou v roku 2017, sa dnes naplno prejavuje.

Nedávne demonštrácie vo Washingtone, ale aj v Bratislave, ukázali závažný jav. Tí, často divo vyzerajúci a aj sa tak správajúci ľudia (minister Naď nepresne písal o opiciach), ktorých emblémom sa stal rohatý chlapík s kožušinou, prekročili hranice.

Prekročili nielen hranice zákona, ale aj hranice medzi dvomi svetmi, ktoré môžeme zjednodušene označiť ako skutočný a virtuálny.

Návrat z krátkej vojnovej výpravy

Dočasné obsadenie Kapitolu nie je dôkazom deštruktívnej sily modernej antisystémovej revolúcie. Liberálna demokracia s funkčnými inštitúciami polície a justície si s nespratníkmi naďalej dokáže poradiť. Aj keď, pravda, s oneskorením. A nevieme, dokedy toho bude schopná. Vďakabohu, votrelcov v kongrese v nasledujúcich dňoch jedného po druhom zaistia a postavia ich pred súd.

Naopak, mnohí slovenskí agresívni antirúškari a Harabin, ktorý bol na pohrebe Lučanského v Štrbe provokatívne bez rúška, sú z neznámych príčin naďalej na slobode a bez obvinení. S falošným argumentom, že by to z nich urobilo martýrov.

Dočasné obsadenie Kapitolu je najvýraznejší prejav fenoménu, keď sa facebookový národ, klaster dovtedy iba virtuálne existujúcich fanatických podporovateľov Trumpa, ocitol v reálnej svätyni nenávideného nepriateľského územia. Alebo aspoň pred jej bránami. Tí ľudia tam išli s presvedčením, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie