Denník N

Mýty historické a súčasné

Jánošík na obraze Ľudovíta Fullu z roku 1956. Zdroj – SNG
Jánošík na obraze Ľudovíta Fullu z roku 1956. Zdroj – SNG

Znova sa vytvára veľmi priaznivé prostredie na šírenie nezmyselných mýtov, tentokrát zaodetých hlavne do množstva konšpiračných „teórií“.

Mýty sú neoddeliteľnou súčasťou dejín, historického vedomia a kolektívnej pamäti národov, štátov i jednotlivcov. Majú svoju špecifickú úlohu v každej etape vývoja ľudskej spoločnosti odvtedy, čo máme k dispozícii písomné alebo naratívne pramene. Legendami sa formujú, upevňujú, ale i relativizujú historické tradície, ale neraz sa nimi spochybňujú výsledky vedeckého bádania. Je to fenomén, s ktorým sa musí permanentne vyrovnávať nielen profesionálne dejepisectvo, ale aj spoločnosť v zmysle ich citového akceptovania a najmä ich racionálneho, niekedy bolestného prekonávania.

Nie je to vďačná úloha, lebo mýty majú hlboké korene, sú nadmieru emotívne, a preto aj viac odolné voči racionálnym argumentom a odbornej kritike. Pre svoje uplatnenie nachádzajú vo vedomí verejnosti omnoho priaznivejšie podmienky než odborné výsledky dejepisného bádania, hoci ani ono nie je vždy imúnne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie