Denník N

Najbohatší ľudia sveta prišli za týždeň o 182 miliárd dolárov

Warren Buffett. Foto - TASR/AP
Warren Buffett. Foto – TASR/AP

Na zlú kondíciu čínskej ekonomiky doplácajú aj najbohatší ľudia sveta, stále však menej ako ruskí oligarchovia.

Na prvý pohľad to vyzerá na obrovskú sumu, celkovo to však podľa agentúry Bloom­berg ešte katastrofa nie je. Minulý týždeň stratilo štyristo najbohatších ľudí sveta na slabom ekonomickom výkone Číny a páde newyorskej burzy, ktorý nasledoval, až 182 miliárd dolárov.

Vyplýva to z indexu miliardárov, ktorý vedie agentúra Bloomberg.

Len v prípade zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga sa hovorí o strate 1,9 miliardy dolárov. Najviac to zasiahlo investora Warrena Buffetta, ktorý si po minulom týždni odpísal z majetku 3,6 miliardy dolárov. Jeho konglomerát Berkshire Hathaway prišiel až o päť percent svojej hodnoty.

„Pre nich je to len zlomok, ale aj 182 miliárd je veľké číslo,“ citoval Bloomberg Johna Collinsa, vedúceho poradcu v investičnej firme Aspiriant, podľa ktorého jeden týždeň ešte nič neznamená.

Nepriaznivý trend v čínskej ekonomike, ktorá po víkende padla ešte viac, sa prejavil aj v pondelok, keď burza v New Yorku zažila svoj najhorší deň od roku 2008 a index miliardárov od Bloombergu klesol o ďalších vyše 58 miliárd dolárov oproti minulému piatku.

Oveľa horšie ako americkí alebo čínski miliardári sú však na tom ich ruskí kolegovia, ktorí sa ocitli na zozname západných sankcií za podporu politiky Kremľa voči Ukrajine.

Rodinný klan Rotenbergovcov, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, podľa ruského Forbesu prišiel o titul najbohatšej ruskej rodiny. „Odhaduje sa, že za rok prišli o 2,95 miliardy dolárov. Vlani sa ich majetok odhadoval na 5,5 miliardy dolárov,“ napísal Forbes.

Zlý rok má za sebou aj najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov. Ten pochádza z Donbasu, kde už vyše roka vedú proruskí separatisti s moskovskou podporou vojnu proti ukrajinskej vláde. Okrem toho, že sa musel stiahnuť zo svojej baníckej bašty, prišiel o takmer šesť miliárd dolárov, jeho majetok sa scvrkol približne o polovicu a z 88. miesta medzi najbohatšími ľuďmi sveta sa podľa Forbesu prepadol na 201. priečku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Čínska kríza

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie