Denník N

Nový šéf SND Matej Drlička: Chcem v divadle oddeliť hrušky od jabĺk

Matej Drlička pred budovou SND. Foto N - Tomáš Benedikovič
Matej Drlička pred budovou SND. Foto N – Tomáš Benedikovič

Doteraz bol známy najmä ako šéf festivalu klasickej hudby Viva musica! a rovnomennej eventovej agentúry, s ktorou realizoval viacero veľkých zákaziek pre súkromné firmy aj pre štát. V decembri 2020 sa zúčastnil výberového konania na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla a konkurz vyhral. Od 5. januára MATEJ DRLIČKA vedie SND.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo chce stihnúť za prvých 100 dní vo funkcii;
  • s akým rozpočtom začína ako nový generálny riaditeľ a prečo sa vlastne rozhodol kandidovať;
  • prečo SND nebude tri mesiace hrať;
  • aký zmysel má zdvojenie vedenia Baletu a Opery SND;
  • ako spätne vníma svoje aktivity v rámci medializovanej kauzy slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Ministerka kultúry sa rozhodla vymenovať vás za generálneho riaditeľa SND až po dvoch týždňoch. Rátali ste aj s možnosťou, že by vás vymenovať odmietla? Pýtali ste sa jej, prečo neakceptovala výsledok konkurzu, ktorý bol známy ešte pred Vianocami?

Áno, rátal som aj s možnosťou, že ma nevymenuje. V tejto súvislosti som sa jej na osobnom stretnutí nič nepýtal.

Dohodli ste sa, že prvé zásadné zmeny v divadle budú naštartované za 100 dní. Ktoré konkrétne kroky chcete za tento čas so svojím tímom stihnúť?

V projekte riadenia a rozvoja SND, ktorý som prezentoval počas výberového konania, som deklaroval, že vzhľadom na celkovú situáciu v SND chceme počas prvých troch mesiacov fungovať v režime rozpočtového provizória. V rozpočtovom provizóriu by SND fungovalo v súlade s kontraktom s ministerstvom kultúry na rok 2020 a finančné prostriedky od zriaďovateľa by boli použité prioritne na personálne náklady, nevyhnutnú prevádzku a úhrady záväzkov. V čase výberového konania som veril, že odchádzajúci štatutárny zástupca divadla kontrakt nepodpíše a túto právomoc už dostane nový štatutár. Počas osobného stretnutia s pani ministerkou som však bol oboznámený s tým, že nový kontrakt je už podpísaný v súlade s rozpočtom, ktorý predložil bývalý štatutár. To v praxi okrem iného znamená, že náš plán rozpočtového provizória nie je realizovateľný a SND sa musí riadiť novým kontraktom.

Výška bežného transferu v novom kontrakte podľa našich predbežných výpočtov nepokryje ani mzdy vrátane odvodov do konca kalendárneho roka. O rozvoji a investíciách do technických zariadení nemôže byť teda ani reči. Nový kontrakt zároveň určuje SND nula premiér na tento rok. S týmto kontraktom nie som stotožnený, ale rešpektujem ho. Nič to nemení na mojom záväzku, ktorý som jasne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie