Denník N

Zdravotníci sa opätovne nakazili koronavírusom, niektorí skôr ako po troch mesiacoch

Najvzácnejšie lôžka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Najvzácnejšie lôžka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemocnice potvrdili pár prípadov, v ktorých sa zdravotníci opätovne nakazili aj skôr ako o 90 dní. Ľudia, ktorí prekonali covid-19, sa u nás nemusia tri mesiace testovať.

Keď človek prekoná koronavírus, predpokladá sa, že má 90 dní v tele protilátky. Skúsenosti zo slovenských nemocníc ukazujú, že to nie je pravidlo.

Denník N oslovil veľké štátne nemocnice aj najväčšiu súkromnú sieť nemocníc Svet zdravia, ktorá patrí skupine Penta, s otázkami o opätovnom nakazení zdravotníkov či pacientov.

Viaceré potvrdili, že sa stretli s opätovným nakazením sa covidom-19 u svojich zdravotníkov, a to aj skôr ako o tri mesiace. „Sú to veľmi ojedinelé prípady, ale áno, traja naši zamestnanci boli po prekonaní ochorenia covid-19 opätovne pozitívne testovaní po menej ako troch mesiacoch. Priebeh bol u všetkých bezpríznakový alebo veľmi mierny,“ povedala hovorkyňa najväčšej Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Opätovne sa nakazili aj zdravotníci zo siete Svet zdravia, pod ktorú patrí 17 regionálnych nemocníc. Ide podľa hovorcu Tomáša Kráľa o veľmi ojedinelé prípady. „Medzi nimi bola napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie