Denník N

Expertka na ochranu vody: Štát zľahčuje toxické znečistenie pod Bratislavou

Pod zemou je asi sto miliónov kubických metrov zamorenej vody, odhaduje ALENA TRANČÍKOVÁ, vedúca odboru životného prostredia a environmentálnej politiky Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

trancikova
Šéfka dozornej rady BVS Alena Trančíková.

Ministerstvo životného prostredia hovorí, že pri starej skládke po Dimitrovke ide o lokálny problém a podzemné vody sú zamorené iba v pomerne malej oblasti pod Vrakuňou a po okraj mestskej časti Podunajské Biskupice. Môže to tak byť?

Rozhodne sa nestotožňujem s tým, že to je len lokálny problém. Zo záverečných správ Slovnaftu, z režimových sledovaní na území Žitného ostrova v oblasti Podunajských Biskupíc, Vrakune a širokého okolia, vyplýva, že sa do Žitného ostrova šíria chlóretény a tetrachlóretény. Je to zdokumentované v správach viac rokov za sebou. Znečistenie je podľa mierky na mapke v záverečných správach rozšírené do vzdialenosti šesť až osem kilometrov od skládky smerom do Žitného ostrova. Toto by som si nedovoľovala spochybňovať. Ešte som nevidela záverečnú správu firmy Dekonta pre ministerstvo. Ale stojím si za tým, čo tvrdím.

graf_05

Ako si vysvetľujete, že ministerstvo životného prostredia hovorí o probléme, ktorý zasahuje maximálne po okraj Podunajských Biskupíc, čo je tak tri kilometre od skládky?

Možných vysvetlení je niekoľko. Nevidela som rozsah vrtov pri geologickom prieskume, ich rozloženie a hĺbku, do ktorej išli. Či boli v dostatočnej hĺbke a hustote aj tam, kde to meria Slovnaft. Zamorenie navyše nemusí pochádzať iba zo skládky, ale aj z vedľajšieho zdroja znečistenia, a proste nemuselo byť dostatočne podchytené. Nerozumiem, prečo ministerstvo životného prostredia vôbec nezahrnulo do posudzovania správy Geotestu pre Slovnaft, ktoré každý rok dostáva úrad životného prostredia a dokonca sa zúčastňuje oponentských konaní. Pôsobí to účelovo.

Pokiaľ ide iba o skládku a nie podzemné vody, ako rýchlo by mal štát konať a robiť niečo s odpadom, ktorý je pár metrov pod zemou?

Už včera bolo neskoro. Závažné je, že tam udeľovali stavebné povolenia. Niekde už priamo na skládke, aj v jej tesnej blízkosti. Každým dňom odkladu hrozí, že potrebné opatrenia nebude možné prijať v plnom rozsahu. Niektoré časti nad skládkou sú zastavané. Sú tam súkromné pozemky. Neviem si dosť dobre predstaviť, ako budú robiť sanáciu. Treba začať bezodkladne.

Ministerstvo bude teraz zvažovať, čo urobí so skládkou. Jednou možnosťou je, že odpad odvezú. Druhou, že odpad zostane na mieste a odizolujú ho.

Okrem odvezenia odpadu existuje aj možnosť vytvorenia sarkofágu, nepriepustnej steny až po nepriepustné podložie. Uzavreli by tak celé územie, aby zabránili šíreniu znečistenia ďalej do podzemných vôd.

Ministerstvo sa prikláňa k odizolovaniu ako k lacnejšej verzii. Je to dostatočné?

Určite to je lacnejšie. Odhadom tam je 90-tisíc kubických metrov kontaminovaného materiálu. K tomu zemina, ktorá je presiaknutá chemikáliami do hĺbky 17 až 30 metrov, čo je hĺbka po nepriepustné podložie. Ani si neviem dobre predstaviť vyvezenie celého tohto objemu. Toto riešenie je asi lacnejšie. Návrh opatrení musia oponovať odborníci, v tomto by som sa spoľahla na to, že odborníci určia najlepší možný spôsob. To si netrúfam odhadnúť. V každom prípade treba zabezpečiť, aby sa znečistenie ďalej nešírilo do Žitného ostrova.

Bude v oboch prípadoch potrebné vyčerpať podzemné vody, ktoré sú tiež zamorené?

Obávam sa, že podzemné vody sa dajú len ťažko odčerpať. Ak ako relevantný údaj berieme, že znečistenie je rozšírené do ôsmich kilometrov v smere do Žitného ostrova, objem vody po nepriepustné podlažie je asi sto miliónov metrov kubických. Obávam sa, že znečistenie sa už z podzemných vôd odstrániť nedá. Bude sa postupne riediť, kontaminované vody sa budú ďalej rozptylovať do Žitného ostrova, rozkladať, a postupne sa tam rozplynú. Je dôležité dosiahnuť, aby nepribúdalo ďalšie znečistenie a koncentrácia sa nezvyšovala. Každopádne, na území Podunajských Biskupíc a Vrakune, kde je koncentrácia najvyššia, je nevyhnutný zákaz akéhokoľvek používania tejto vody, aj na úžitkové účely.

Tento zákaz ani v najbližších rokoch nemajú rušiť?

Bude nevyhnutné podzemné vody sledovať. Určite bude trvať roky, kým bude táto voda opätovne vhodná na používanie aspoň na úžitkové účely. Určite nie na pitie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie