Denník N

Matovič sa vzdá titulu, len ak to spraví Gröhling. Čo hovoria politici a rektori po odchode rakúskej ministerky (anketa)

Branislav Gröhling, Igor Matovič a Boris Kollár. Foto – N a TASR
Branislav Gröhling, Igor Matovič a Boris Kollár. Foto – N a TASR

Rakúska ministerka okamžite odstúpila, keď sa ukázalo, že na slovenskej vysokej škole odpisovala. Plagiátori zo slovenskej politiky jej prípad nekomentujú. Iní politici a rektori spomínajú rozdielnu politickú kultúru a ako ticho závidia.

Pre plagiátorov v slovenskej politike nevídaný krok. Rakúska ministerka práce a rodiny Christine Aschbacherová odstúpila deň po tom, ako tamojšie médiá informovali, že počas vysokoškolských štúdií odpisovala. Škandál vyvolala aj jej dizertačná práca, za ktorú vlani získala titul PhD. na Slovenskej technickej univerzite (STU), konkrétne od Materiálovotechnologickej fakulty v Trnave.

Rakúska ORF informovala o práci, že je plagiátom. Má kostrbatú nemčinu, mnohé vety sú nezrozumiteľné, hoci Aschbacherová má nemčinu ako materinský jazyk. STU reagovala, že dá dizertačnú prácu političky preveriť.

Členka Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Aschbacherová v oznámení o svojej abdikácii uviedla, že obvinenia z odpisovania odmieta. „Musím ochraňovať svoju rodinu, a preto už nemôžem vo funkcii pokračovať,“ povedala 37-ročná končiaca ministerka.

Na Slovensku nezvyknú z funkcií odstupovať odhalení plagiátori. Vlani čelili plagiátorským kauzám premiér Igor Matovič a predseda parlamentu Boris Kollár. Pochybnú diplomovú prácu napísal aj minister školstva Gröhling. Všetci ostali na svojich pozíciách.

A nemení sa to ani po tom, ako sa od začiatku tohto roka môžu študenti svojho titulu vzdať. Premiér Matovič po výzve na vrátenie svojho titulu povedal, že „urobí presne to isté, čo minister školstva“, teda Branislav Gröhling z SaS. V septembri Matovič pripustil, že sa titulu vzdá. Na otázku, čo sa zmenilo, teraz povedal, „že sa tak rozhodol“. „V prípade vzdelávania je dobré inšpirovať sa ministrom školstva.“

Premiér sľúbil, že sa pre odpísanú diplomovku vzdá titulu, teraz je to inak (Autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník)

Čo sme sa pýtali politikov a rektorov:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie