Denník N

Neoliberálne zavádzanie o „zadarmo nie je zadarmo“

Foto – TASR
Foto – TASR

Ad: Sociálny balíček na úrovni štvrtej Ficovej/cenovej.

Autor je odborársky funkcionár

Politik, politológ a ekonóm, ktorý sa ako pedagóg pred svojimi študentmi hrdo hlási za neoliberála, sa na základe návrhu z dielne strany Sme rodina týkajúceho sa cestovania zadarmo pustil na scestie, ktoré by nemal absolvovať žiaden skutočný akademik.

Kritizovať akýkoľvek návrh na zmenu verejných politík konkrétnymi argumentmi je úplne v poriadku, no mal by tak robiť na základe argumentov, faktov, čísel a po vzatí do úvahy rôznych názorov a pohľadov na danú problematiku.

Sociálna politika = Fico a nikdy inak

Už v titulku sa dopustil manipulácie, keď použil argumentačný fail zvaný slamený strašiak a spojil konkrétne navrhované opatrenia s Ficom, akoby sa dalo povedať, že všetky sociálne opatrenia Ficových vlád boli zlé a škodlivé. Pri všetkom dešpekte k politikám presadzovaným stranou Smer nikto súdny nemôže povedať, že všetky opatrenia boli zlé. Mnohé z opatrení, ktoré prijali predchádzajúce vlády, boli prijaté na základe odporúčaní Inštitútu finančnej politiky – vrátane cestovného zadarmo pre deti a seniorov.

Pán Gál sa stavia k službám, ktoré poskytuje štát „zdarma“ ako k niečomu, čo je škodlivé a zničujúce pre ekonomiku, pričom ignoruje množstvo faktov a prínosov týchto služieb. Možno by bolo potrebné opýtať sa ho, či je napríklad rovnakým problémom aj rýchla zdravotná pomoc zdarma alebo výjazdy hasičov zdarma rovnakou cestou k socializmu a bankrotu, ako vo svojom komentári naznačuje.

Vybrané „argumenty“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie