Denník N

Úspešný covidový príbeh Fínska. Urobili to, o čom sme na Slovensku len hovorili

Fínsko tento týždeň zasiahlo veľké sneženie. Foto - tasr/ap
Fínsko tento týždeň zasiahlo veľké sneženie. Foto – tasr/ap

Regionálne opatrenia, letný nárast testov a trasovačov, geografia, prísnejší režim na hraniciach, dôvera v štát aj prirodzený odstup Fínov dokázal zo severskej krajiny spraviť doteraz najúspešnejší štát v boji s pandémiou v Európe.

Kým väčšina Európy bojuje s pandémiou koronavírusu a zaplnenými nemocnicami, je tu pár svetlých výnimiek. Aj v týchto štátoch sa život zmenil, no dokázali sa uchrániť pred rozšírením vírusu a masovým zomieraním svojich občanov.

Týmto zopár štátom kraľuje Fínsko. Severská krajina má najmenej potvrdených prípadov v Európe od začiatku pandémie a po Islande a Vatikáne aj za posledný týždeň.

Pre porovnanie, toľko prípadov ako majú Fíni v týchto dňoch, malo Slovensko naposledy koncom septembra, kedy sa debatovalo, koľko hostí má byť na svadbe.

V počte obetí od jari je krajina celkovo tretia za Nórskom a Islandom.

Kým na jar mali viac prípadov aj úmrtí ako Slovensko, druhú vlnu držia doteraz Fíni na uzde. A to sa už pokazili aj iné krajiny ako Dánsko či Estónsko, ktoré takisto dlho vzdorovali vírusu. Ako sa to Fínom podarilo?

Počet nových prípadov (denný priemer) na Slovensku a vo Fínsku. Zdroj – Our World in Data

Nie sú ostrov

Pekka Nuorti je profesor epidemiológie na univerzite v meste Tampere. Patrí medzi hlavných odborníkov na covid v krajine a práve on mal na starosti tréningový program ľudí na trasovanie prípadov, vďaka čomu Fíni cez leto zvýšili svoje kapacity.

Ako hovorí, epidémia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie