Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Rusko v roku 2021 podľa bývalého autora Putinových prejavov a dnes nezávislého analytika Galľamova

Videohovor medzi Vladimirom Putinom a ruským premiérom Michailom Mišustinom.
Videohovor medzi Vladimirom Putinom a ruským premiérom Michailom Mišustinom.

Abbas Galľamov v minulosti písal prejavy Vladimirovi Putinovi, dnes je nezávislým politickým analytikom. Z jeho predpovede vývoja v Rusku v roku 2021 cítiť hlbokú znalosť ruskej spoločnosti a politiky, hoci to, samozrejme, neznamená, že sa jeho predpoveď vyplní.

Galľamov vidí súčasné Rusko ako stagnujúcu krajinu, ktorá pod Putinom vyčerpala svoje možnosti a ruský ľud už si Putina nespája so žiadnou zmenou k lepšiemu. Putin si zabezpečil imunitu aj prípadné pokračovanie vo funkcii prezidenta do budúcnosti, ale zdá sa, že už je rozhodnutý odovzdať moc vybratému človeku, ktorým je premiér Michail Mišustin (toho inštaloval do funkcie Putin).

Mišustin je premiérom relatívne krátko, ale jeho popularita prudko stúpla – ako býva v Rusku zvykom, keď sa niekto dostane do tejto funkcie – a s Putinom navonok súperí o priazeň. Navzájom si berú hlasy sympatizantov, keď Putinovi stúpne popularita, Mišustinovi o niečo klesne a naopak. Faktom však je, že Putinova popularita má dlhodobo klesajúcu tendenciu a väčšinou býva už pod 50 percentami.

To núti Putina uvažovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie