Denník N

Republikáni sa odvrátili od vlastných princípov, aby získali moc. Pre Trumpa prišli o oboje

Prívrženci Trumpa odmietajú uznať porážku. Foto - TASR/AP
Prívrženci Trumpa odmietajú uznať porážku. Foto – TASR/AP

Koniec Donalda Trumpa v prezidentskom úrade bude mať dosah aj na Republikánsku stranu. Zatiaľ čo ešte tesne po voľbách sa o Trumpovi hovorilo ako o možnom kandidátovi republikánov aj v roku 2024, po udalostiach z posledných dní sa od neho odvracajú aj členovia vlastnej strany.

Trump totiž svojimi vyjadreniami prispel k štvrtkovému útoku na Kapitol, symbol americkej demokracie. Po zrušení účtu na Twitteri navyše prišiel o veľmi dôležitú platformu. Podľa Dana Balza z denníka Washington Post „má stále svojich spojencov v kongrese, ale menej ako inokedy“.

Trump si okrem iného pokazil aj vzťah s viceprezidentom Mikom Penceom, ktorý nezasiahol do spočítavania hlasov zo zboru voliteľov, hoci naňho Trump tlačil.

„Trump zjavne nedokáže pochopiť, prečo by mal viceprezident dodržiavať ústavu. Práve Trumpovo nedodržiavanie ústavy bolo jeho trvalou chybou v úrade,“ dodáva Balz.

Prezident sa navyše snažil o zvrátenie volieb v Georgii, keď vyvíjal tlak na šéfa komisie, ktorá dohliadala na výsledky, aby „našiel podvod“. Republikánskemu guvernérovi Brianovi Kempovi na začiatku decembra v telefonáte povedal, že ho „zradil“, keď výsledky uznal.

Cena za Trumpa

Taktiku spochybňovania volebných výsledkov v novembrovom rozhovore pre Denník N predpovedal aj politológ Jonathan D. Weiler: „Toto je určite [Trumpovým] kľúčovým cieľom: podkopať legitimitu Bidenovho zvolenia a v podstate akýchkoľvek volieb, v ktorých vyhrá demokrat. Republikánom pomôže viac ako demokratom, keď podkopú dôveru vo vládu, lebo demokrati viac ako republikáni veria, že vláda môže ľuďom zlepšiť život.“

Trump si očividne už uvedomil, že z Bieleho domu odíde. V jeho strane pravdepodobne začne prebiehať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie