Denník N

Musíme sa kvôli rizikovým skupinám naozaj obmedzovať všetci? Odpovedáme na najdôležitejšiu otázku dneška

Ilustračné foto – Unsplash/Emma Paillex
Ilustračné foto – Unsplash/Emma Paillex

Autor je editorom vedeckej rubriky českého Deníka N

Za normálnych okolností zomrie v Česku okolo tristo ľudí denne. Od polovice októbra je to v priemere o sto viac – a ten rozdiel spôsobuje covid.

V epidemických ukazovateľoch Česko patrí medzi najhoršie krajiny sveta.

Diskusia, či práve teraz neuvoľniť obmedzenia, tak pôsobí absurdne. Lenže prebieha, naberá na intenzite, nedá sa jej vyhnúť.

Príliš lákavý nápad

„Zastavte už tieto pokusy na ľuďoch. Sústreďme sa na ochranu rizikových skupín,“ povedal 5. januára pred petičným výborom poslaneckej snemovne spevák Daniel Landa.

Prišiel tam odovzdať podpisové archy tzv. Blanického manifestu, ktorý požaduje slobodu, odmieta „splašené, nepremyslené a neodborné príkazy a zákazy“ a odvoláva sa na Jána Husa.

„Jedna z epidemiologických teórií hovorí, že máte zabezpečiť, aby sa nenakazila ohrozená populácia: ľudia nad 65 rokov, extrémne obézni, s hypertenziou, s cukrovkou a s chronickými pľúcnymi chorobami. To je skupina ľudí, ktorí by sa mali chrániť respirátormi, mali by sa čo najskôr očkovať a podobne,“ povedal 2. januára v rozhovore pre Seznam Zprávy profesor Tomáš Zima, lekár, rektor Univerzity Karlovej.

Chrániť rizikové skupiny. Kto by mohol proti takémuto zámeru namietať?

Nikto. Ale než prejavíte nadšený súhlas, nechajte si to vysvetliť celé a podrobne.

Video: Cibulkovú s manželom neoprávnene zaočkovali, koho všetkého predbehli? (autorka: Martina Koník)

 

Priepasť medzi vedcami

Keď sa dnes v súvislosti s covidom hovorí o prednostnej ochrane rizikových skupín, skoro vždy k tomu patrí dodatok, vyslovený občas potichu, niekedy nahlas – že zvyšok spoločnosti necháme žiť bez všetkých obmedzení a obnovíme normálne fungovanie spoločnosti. Len dáme pozor na tých deduškov a babičky.

Odporúča to nielen

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie