Denník N

Neskoro, ale má to zmysel. Ako môže impeachment zastaviť Trumpa

Fotografia z nedeľného protestu proti Trumpovi. Foto - TASR/AP
Fotografia z nedeľného protestu proti Trumpovi. Foto – TASR/AP

Aktualizované o 17.50: Demokrati do snemovne predložili obžalobu Trumpa. Hlasovať by sa o nej mohlo už v stredu.

Sociálne siete aj stránky svetových médií v nedeľu zaplavilo video, ktoré nahral Arnold Schwarzenegger. Hviezda akčných filmov a bývalý guvernér Kalifornie sa v ňom pridal k republikánom, ktorí po útoku na kongres tvrdo skritizovali Donalda Trumpa.

Nepokoje na Kapitole prirovnal ku Krištáľovej noci, protižidovskému pogromu z roku 1938. Krajné pravicové hnutie Proud Boys, ktorého členovia v stredu boli aj vo Washingtone, mu zas pripomína nacistov.

„Z prvej ruky som videl, ako sa veci môžu vymknúť spod kontroly,“ dodal Schwarzenegger, keď opisoval svoje detstvo v povojnovom Rakúsku. Trumpa označil za najhoršieho prezidenta v histórii. Preto je podľa Schwarzeneggra dobré, že „čoskoro bude taký bezvýznamný ako starý tweet“.

Ešte predtým sa však Donald Trump zapíše do histórie. Demokrati v pondelok predložili do snemovne reprezentantov jeho ústavnú obžalobu (impeachment). Ak obžalobu schváli väčšina jej členov, Trump sa môže stať prvým americkým prezidentom, ktorého obžalovali dvakrát.

Je to neskoro, ale má to zmysel

Demokrati ho vinia z podnecovania vzbury. Ide o reakciu na minulotýždňové udalosti vo Washingtone, keď do budovy kongresu vtrhli jeho priaznivci. Trump ich podľa demokratov podnecoval tým, že šíril nepravdivé tvrdenia o klamstvách a voľby označoval za ukradnuté.

Do konca Trumpovho funkčného obdobia už zostáva iba deväť dní a šanca, že by sa dovtedy celý proces skončil, je minimálna. Demokrati však hovoria, že odchodom Trumpa z Bieleho domu by sa to neskončilo. Motivuje ich veľmi dôležitá vec – prostredníctvom obžaloby by mohli zabrániť aj tomu, aby Trump

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie