Denník N

Lôžka pre covid sa minuli už v októbri. Ako je možné, že to nemocnice stále zvládajú, a ako musia improvizovať (+graf a mapa)

Takmer každá z nemocníc pozná scenár, že sa im zapĺňali lôžka pre covidových pacientov a museli pridávať ďalšie – a opakovane. Teraz je pre pacientov s covidom-19 na celom Slovensku vyčlenených 5 679 lôžok. Počet pacientov hospitalizovaných v dôsledku covidu za utorok klesol o 138 na 3 306.

Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke je jednou z najmladších a najväčších slovenských nemocníc. Je zároveň jednou z piatich nemocníc tvoriacich Univerzitnú nemocnicu Bratislava.

V Bratislave sa o covidových pacientov od začiatku starala nemocnica na Kramároch, ktorá je tiež súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava. Lenže na jeseň minulého roka sa začala situácia s koronavírusom zhoršovať. Nemocnice museli stanoviť takzvanú maximálnu reprofilizačnú kapacitu. Inými slovami, nanajvýš koľko lôžok budú vedieť v prípade potreby uvoľniť na liečenie covidom sa trápiacich pacientov.

Petržalská nemocnica takto v októbri určila 16 lôžok, no už v prvý decembrový deň tam ležalo 22 pacientov s covidom. V súčasnosti (18. januára) to už je 76 pacientov. To znamená, že maximálna reprofilizačná kapacita je prekročená o 375 percent.

Lôžka sa minuli už v októbri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie