Denník N

Ľudmila Kolesárová: Vo viedenskej nemocnici vám dajú k telefónu najväčšiu lekársku kapacitu, na Slovensku som to ešte nezažila

Ľudmila Kolesárová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľudmila Kolesárová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po jedenástich rokoch odchádza z organizácie Dobrý anjel, z ktorej spolu s Andrejom Kiskom vybudovala jednu z najrešpektovanejších charitatívnych organizácií, a začína pôsobiť v Denníku N.

Roky sa venuje pomoci ľuďom s onkologickým ochorením, na svojom blogu píše o chudobe, jazdí po Slovensku a navštevuje rodiny, ktoré sa ocitli v kríze. Ľudmila Kolesárová ako málokto pozná to najhoršie aj to najlepšie zo Slovenska. „Veľa ľudí si filtruje, komu pomôže. Hnevá ma to, lebo ideálny chudobný neexistuje,“ hovorí v rozhovore. Počas svojho pôsobenia v Dobrom anjelovi sa však bežne stretávala aj s bohatými ľuďmi, ktorí boli ochotní pomôcť. „Veľa ľudí, ktorí sa vlastnou prácou dostali k veľkému majetku, sa správa spoločensky zodpovedne. Úspech a zisk nie sú hriech, ale šťastie pre spoločnosť.“

Prečo odchádzate z Dobrého anjela?

Treba vedieť, kedy odísť, a ja som rada, že som objavila ten moment, keď to treba urobiť. Moja pozícia bola kreatívna, každý jeden rok som musela vymýšľať projekty, kampane a spolupráce, ktoré sa nikdy neopakovali. To je jedenásť rokov krát 10 – 20 projektov. Myslím, že aj Dobrý anjel, aj ja potrebujeme nový vietor.

Ste po tých rokoch intenzívnej práce v takom náročnom prostredí, ako je prostredie onkologických pacientov a nášho zdravotníctva, vyčerpaná?

Ako človek nie som vyčerpaná, dokonca sa ani necítim vyhorená, zobúdzam sa plná energie s chuťou tvoriť, ale už nie na tomto poli. Už od apríla som bola na polovičnom úväzku a hľadala som nové impulzy, a v tomto mi veľmi pomohla pandémia – začala som robiť z domu a iné veci, začínali sme regionálny projekt Denníka N a to ma trošku oslobodilo.

Aká bola spolupráca s Andrejom Kiskom po tom, ako založil stranu? Pomohlo to Dobrému anjelovi?

To, že založil stranu, Dobrému anjelovi nepomohlo. To, že sa stal prezidentom, áno, hoci sa našla skupina hejterov a tých, pre ktorých sa Dobrý anjel stal stelesnením protiextrémistického alebo liberálneho prezidenta. Ale inak bolo jeho prezidentovanie vnímané väčšou časťou populácie pozitívnejšie než jeho vstup do exekutívy – vtedy sme ako značka mali trochu viac starostí. Keď zakladal stranu, išiel sám do oveľa zložitejšieho prostredia, ako keď šiel do prezidentského paláca, a to sa odzrkadlilo na všetkých aspektoch jeho života. Čím viac sa volebný boj vyostroval, tým viac sme pociťovali útoky, no nebolo to nič vážne.

Prišli ste aj o darcov?

Boli ojedinelé prípady, keď nám niekto vynadal, a šírili sa konšpiračné teórie, že financujeme politickú stranu a jej kampaň. Skôr ma urážalo a zarmucovalo to spektrum ľudí, ktorí nikdy dobrými anjelmi neboli a predpokladám, že nikdy nikomu nepomohli, ale dokázali si hrubým spôsobom utierať ústa o projekt, ktorý naozaj veľmi pomáha. Boli to mimoriadne primitívne diskusie. Keď som potom robila sponzorované odkazy na Facebooku, prišla som na to, že aby sa pod fotkou chorého dieťaťa alebo pod niečím pekným a ľudským neobjavovali nenávistné príspevky, stačí vylúčiť z publika, na ktoré cielim, tých, ktorí majú zaškrtnutú „vysokú školu života“ a sledujú Sputnik. A všetky nenávistné príspevky zmizli.

Čo je vlastne „vysoká škola života“? Ako by ste charakterizovali tých, ktorí si ju uvádzajú ako vzdelanie?

Na základe mojich skúseností sú to ľudia, ktorí asi nemajú veľmi racionálne zmýšľanie. Nemali radi Andreja Kisku, spojili si ho s Dobrým anjelom a potrebovali si ventilovať frustráciu tým, že pod príspevky charitatívnej organizácie písali negatívne veci.

Nefrustruje vás to? Stačí si len povedať, že tí ľudia nemajú racionálne zmýšľanie?

Nebolo ich veľa, ale musela som si hlavne vyhodnotiť, že keď má ten príspevok 2000 pozitívnych reakcií a mňa tie štyri hrubé negatívne vyjadrenia zasiahnu viac ako tie tisícky pozitívnych, musím sa z toho emočného prepnúť na racionálne. To ma naučil Dobrý anjel a teraz už nie som taká zúfalá z diskusií na Facebooku ako iní ľudia. Zažila som veľa dobrého a povedala som si, že mňa nejakí absolventi „vysokej školy života“ pripravení niekoho urážať nerozhádžu.

Pôsobí teraz Andrej Kiska viac v Dobrom anjelovi? Čo teraz robí?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie