Denník N

Prokurátor Špirko: Pre nadriadených som bol vždy problém

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by som vyšetroval Kaliňáka, necítil by som sa zaujatý, ale predložil by som to nadriadenému na posúdenie, hovorí kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko.

V rozhovore Vasiľ Špirko opisuje, aké pomery boli roky na prokuratúre a v policajnom zbore a spomína v ňom aj historku s Dobroslavom Trnkom, ktorý mu namiesto vysvetlenia, prečo ho nevybral na špeciálnu prokuratúru, dal riešiť hádanku o svätom Petrovi.

  • ako sa cítil, keď verejne vystúpil proti Kaliňákovi a Počiatkovi
  • prečo sa rozhodol kandidovať na špeciálneho prokurátora
  • čo bude s kauzou Lemikon
  • prečo stále nedôveruje polícii

Narodili ste sa v Košiciach. Aj ste tam vyrástli?

Narodil som sa v Košiciach a vyštudoval som tam všetky svoje školy. Detstvo som mal príznačné pre tú dobu – veľa športu a popritom gitara, čo bolo nevyhnutnou výbavou každého chlapca s dlhšími vlasmi, ktoré som v tom čase mal. Vyrastal som bez otca, ktorý zomrel, keď bola mama tehotná. Otcovské prostredie som nepoznal, ale všetko mi nahrádzala mama, ktorá mi bola aj mamou, aj otcom v jednom. Mama bola zdravotná sestra na gynekológii, viedla ma k samostatnosti a sebestačnosti a už od štrnástich rokov som cez leto pracoval, aby som trochu vypomohol mame a rodinnému rozpočtu.

Kde ste pracovali?

Mal som blízky vzťah k stavebníctvu, lebo mama začala svojpomocne stavať víkendovú chatu v Družstevnej pri Hornáde neďaleko Košíc a ja som sa vždy pohyboval okolo majstrov, aby som sa niečo od nich naučil. Neskôr počas strednej a vysokej školy som každé leto brigádoval ako čašník v rôznych reštauračných zariadeniach.

Ako ste zistili, že chcete ísť na právo?

Bola to pre mňa prirodzená voľba. Mama mi hovorila, že už keď som mal päť či šesť rokov, tak som chcel byť kriminalista, ale nazýval som to kriminálnik, lebo som to nevedel správne vysloviť. Vzťah k tomuto žánru som si vytvoril asi tak, že mama veľmi rada pozerala filmy s kriminálnou zápletkou a ja som bol rád, že môžem pozerať dospelácke filmy.

Čo ste pozerali? Derricka a Randalla s Hopkirkom?

Samozrejme. V tej dobe toho veľa iného nebolo. Ale začal som detskou literatúrou Traja pátrači a Detektív Karol, potom seriály Major Zeman a samozrejme, Chobotnica a Cattani. Na strednej škole som sa už jednoznačne orientoval na právo s tým, že som chcel byť najprv vyšetrovateľ a neskôr, keď som začal vnímať systém vyšetrovania a trestného konania, som sa zameriaval už na osobu prokurátora. Páčilo sa mi riadiť a organizovať vyšetrovateľov a byť ten, kto rozhoduje o postupe vyšetrovania, o spôsobe získavania dôkazov a samozrejme, súperenie na súde, presadzovanie spravodlivosti. Na vysokej škole, keď som už dôslednejšie prenikal do poznania právneho systému a kompetencií vyšetrovateľa a prokurátora, som sa v tom len utvrdil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prokurátor Špirko

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie