Denník N

Z testov RapiGen je už politická kauza, po Matovičovi sa do Sulíka pustili aj poslanci OĽaNO

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič spochybňuje októbrový nákup hmotných rezerv, nákup testov bude preverovať aj generálna prokuratúra. Šéf hospodárskeho výboru z OĽaNO použil prirovnanie ku Kičurovi, ďalší dvaja politici OĽaNO útočia na Sulíka a SaS.

Nákup antigénových testov od kórejskej firmy RapiGen, ktoré premiér Igor Matovič označil za šmejdy, preverí generálna prokuratúra a stal sa už aj politickou kauzou. Zaoberať sa tým budú aj poslanci a predseda hospodárskeho výboru z OĽaNO použil i prirovnanie ku Kičurovi.

„Ja by som ani psa tým netestoval,“ povedal o testoch v sobotu v RTVS Matovič. Tvrdil, že testy, ktorých v októbri štátne hmotné rezervy (ŠHR) nakúpili milión, „nezachytia nikoho“ a už sa ich použilo zhruba 250-tisíc. „My sme tých ľudí doslova oklamali, robili sme na nich hókusy-pókusy a dali sme im falošný pocit, že nie sú chorí.“

Mohlo by to pôsobiť ako pokračovanie premiérovej kritiky Richarda Sulíka za odkladanie nákupu nových antigénových testov. Premiér však nehovorí o testoch, ktoré napokon dorazili na Slovensko na začiatku januára 2021, ale o testoch nakúpených v tichosti na jeseň minulého roka – krátko pred prvým plošným testovaním.

Matovič tieto testy spája so Sulíkom cez nominanta SaS na čele štátnych hmotných rezerv Jána Rudolfa. Príprava na prvé plošné testovanie bola pritom mimoriadnou operáciou, na ktorej sa podieľal aj premiér Matovič. Spustenie plošného testovania tajil, nepovedal o tom napríklad ani prezidentke a verejnosti testovanie oznámil, až keď malo Slovensko testy zabezpečené.

Ako sa Matovičovi ľudia púšťajú do Sulíka

Matovič označil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie