Denník N

Už vo februári by sa mohlo v školách testovať kloktaním, Gröhling chce kúpiť milión kloktacích súprav

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Výsledok vykloktaného testu by sa mali deti dozvedieť do troch dní. Poznáme konkrétne detaily, ako by mohlo testovanie kloktaním vyzerať.

Testovanie kloktaním na školách by mohlo byť reálne už vo februári. Ministerstvo školstva chce začať obstarávať firmy, ktoré zabezpečia celú logistiku okolo nového spôsobu testovania.

V praxi by tak školy a ani obce nemali s kloktaním organizačné starosti. Distribučná firma by mala priviezť do školy malé nádobky s tekutinou, ktorú budú deti kloktať, a po teste vzorky odvezie do laboratória.

V škole by pri kloktaní nemusel byť ani zdravotník, potvrdil v nedeľu v TA3 aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Kloktanie je podľa neho jednoduché a môže sa robiť aj v domácnosti.

Návrh na nákup testovacích súprav na kloktanie predkladal Gröhling už na piatkovej vláde, povedal v TA3. „Sme v stredu pripravení priniesť aj uznesenie vlády. Keby som bol následne poverený, vieme to spustiť a do mesiaca to máme,“ tvrdil minister v nedeľu.

Zatiaľ však nie je jasné, prečo nebol jeho návrh v piatok schválený a či o ňom vláda znova rokovala v pondelok. Denník N má k dispozícii materiály, v ktorých ministerstvo školstva špecifikuje podmienky testovania kloktaním.

Kloktanie je drahšie, ale presnejšie

Kloktanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie