Denník N

Obetí pandémie v roku 2020 mohlo byť až sedemtisíc, ukazujú prvé čísla úmrtí za celý rok

  • Na Slovensku zomrelo vlani najviac ľudí od konca druhej svetovej vojny.
  • V čase pandémie u nás zomrelo ešte o štyritisíc ľudí viac, ako ukazujú oficiálne štatistiky covidu.
  • Za pondelok počet obetí u nás pribudol najrýchlejšie na svete.
  • Za normálnych okolností umrie v mesiaci december okolo 4600 ľudí. Teraz to bolo vyše sedemtisíc.

Od roku 1996 umiera na Slovensku každý rok v priemere 52 699 ľudí. Už teraz vieme, že minulý rok bol zásadne horší. Túto hranicu sme prekročili už v novembri.

Denník N si od ministerstva vnútra vyžiadal počty úmrtí zaznamenané v registri fyzických osôb, čo je prakticky najpresnejšia a najaktuálnejšia štátna databáza obyvateľov Slovenska. V týchto dátach vás napríklad lustrujú policajti, keď o vás potrebujú niečo zistiť. Do tohto registra sa cez matriky zapisuje aj úmrtie.

V minulom roku podľa údajov z registra zomrelo 59 615 ľudí. To je o sedemtisíc viac ako 24-ročný priemer a asi o päťtisíc viac ako v roku 2018, ktorý bol doteraz v počte úmrtí rekordný.

Okrem oficiálnych obetí ďalších štyritisíc mŕtvych

Pandémia koronavírusu už v mnohých krajinách ukázala, že skutočných obetí môže byť oveľa viac, než vykazujú oficiálne počty úmrtí na covid-19.

Za celý rok 2020 oficiálne na pľúcnu formu covidu-19 umrelo 2250 ľudí. Ďalších 569 umrelo „s“ covidom-19, teda neumreli priamo na pľúcnu formu tohto ochorenia.

Keď toto číslo odpočítame od nadmerného počtu obetí za minulý rok, naznačuje to, že pandémia mohla mať vlani až štyritisíc obetí navyše, o ktorých sme doteraz nevedeli.

Slovensko za včera najhoršie na svete

Slovensko je momentálne najhoršie na svete v počte obetí covidu za deň na počet obyvateľov, ukazuje porovnanie Our world in data. Tempo pribúdania obetí je vysoké a nevyzerá to, že by sa spomaľovalo.

Za nami je Bulharsko a Česko. Pohľad na mapu sveta ukazuje, že zásadný problém má veľká časť Európy.

Pri sedemdňovom priemere je Slovensko pri počte obetí šieste najhoršie na svete.

Denné obete covidu na milión obyvateľov za pondelok a sedemdňový priemer na mape sveta

A v novembri začalo zomierať veľa ľudí

Zvlášť vysoké sú čísla všetkých úmrtí na Slovensku v decembri minulého roka. Za normálnych okolností umrie za december okolo 4600 ľudí. V decembri 2020 však v registri fyzických osôb zaznamenali 7362 úmrtí – to je oproti priemeru rozdiel takmer tritisíc.

V decembri 2020 umrelo podľa oficiálnych údajov na covid-19 alebo s ním dohromady 1732 ľudí, nadmerných úmrtí bolo až 2731. Rozdiel vyše tisíc úmrtí bol aj v novembri.

Skryté obete pandémie

Údaje z registra fyzických osôb majú trochu inú metodiku než úmrtnostné štatistiky štatistického úradu. Ten zaujímajú úmrtia v populácii, teda úmrtia ľudí, ktorí na Slovensku žijú. V registri fyzických osôb sú však aj úmrtia slovenských občanov v zahraničí, ktoré boli na Slovensku ohlásené.

Mesačné dáta z registra môžu byť mierne nadhodnotené oproti oficiálnym úmrtnostným štatistikám. Tie ešte za rok 2020 nie sú spracované, očakávajú sa v marci.

Údaje z registra za mesiace január až september sú však veľmi podobné úmrtnostným štatistikám v predchádzajúcich rokoch. Napríklad v januári 2020 vykazuje register fyzických osôb 4858, štatistický priemer za mesiace január v rokoch 1996 až 2019 je 4871.

Predbežné úmrtnostné štatistiky štatistického úradu takisto potvrdzujú relatívnu presnosť údajov z registra fyzických osôb. Do 48. týždňa (chýbajú decembrové týždne) vykazujú štatistiky až 51 396 úmrtí. To by mal byť za normálnych okolností počet za celý rok.

Tieto údaje tak – aspoň do času, kým nebudeme poznať oficiálne štatistiky – môžeme použiť na odhadovanie nadmernej úmrtnosti.

Analytik Michal Lehuta upozornil, že za posledných sto rokov umrelo na Slovensku viac ľudí ako vlani len v rokoch 1945, 1921 až 1923 a 1926. „Vtedy bola aj bežná úmrtnosť oveľa vyššia (nižšia stredná dĺžka života), ale Slovensko malo aj podstatne nižší počet obyvateľov a mladšiu vekovú štruktúru.“

Prečo sme o týchto úmrtiach nevedeli?

Obetí covidu pritom mohlo byť ešte viac, ako píšeme vyššie. Vďaka protiepidemickým opatreniam sa totiž prestala šíriť chrípka, a tak v tejto sezóne ľudí toto respiračné ochorenie nezabíja. Pre zákazy vychádzania, prácu a učenie sa z domu sa ľudia menej presúvajú a to by malo znamenať aj menej dopravných nehôd či čistejšie ovzdušie.

Napriek tomu však vzniká priepasť medzi oficiálne vykázanými obeťami pandémie a nadmernými úmrtiami. Čím to je?

Presne nevieme. Pravdepodobné je, že za tým budú domáce obete koronavírusu. Napríklad starší ľudia s podlomeným zdravím, ktorí neboli testovaní a na druhý svet im pomohol práve koronavírus. Ak umrú doma, obhliadne ich lekár. Ten nemusí nariadiť pitvu, a tak sa takéto úmrtie nedostane medzi covidové obete. A to bez ohľadu na to, či išlo o úmrtie „na“ alebo „s“ covidom.

Ďalšie pravdepodobné vysvetlenie sú nepriame obete. Napríklad starší ľudia s akútnymi stavmi, ktorí sa v tejto situácii báli vyhľadať zdravotnú starostlivosť alebo sa k nej nevedeli dostať. Nakoniec to môžu byť aj obete zanedbanej zdravotnej starostlivosti ešte z prvej vlny, keď bolo poskytovanie zdravotnej starostlivosti ešte obmedzenejšie ako teraz.

To, že skutočne dochádza k nadmerným úmrtiam, dokazujú aj predbežné týždenné úmrtnostné štatistiky štatistického úradu. V 45. týždni, čo je začiatok novembra, umrelo podľa predbežných štatistík 1409 ľudí. Za normálnych okolností by to malo byť menej ako tisíc.

Týždenné úmrtia v novembri už dosahujú rekordy týždenných úmrtí počas veľkých chrípkových epidémií, napríklad tej z prelomu rokov 2016 a 2017. Doterajší rekord je z prvého týždňa roku 2017. Vtedy za jeden týždeň umrelo 1411 ľudí. Decembrový vývoj pandémie na Slovensku však naznačuje, že týždenné čísla za december 2020 určite prekonajú akékoľvek chrípkové rekordy. A to aj v situácii prísnych protiepidemických opatrení, ktoré sa počas chrípkových epidémií neuplatňujú.

Január bude ešte horší

Pri súčasných číslach pozitívne testovaných či počtoch pacientov s covidom-19 v nemocniciach môžeme s takmer stopercentnou istotou povedať, že čísla – či už deklarované obete, alebo nadmerné úmrtia – budú v januári 2021 ešte vyššie ako v decembri.

O tom svedčia aj skúsenosti z terénu. Pochovávať sa nestíha a miesta na uskladňovanie tiel dochádzajú tiež. V Nitre si museli objednať chladiaci príves. Neskôr ďalší.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie