Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O pravicových klaunoch v Európe, ktorí dokážu voličov na chvíľu zaujať svojím radikalizmom, ale vzápätí zhoria vinou vlastnej povahy

Matteo Salvini. Foto – TASR/AP
Matteo Salvini. Foto – TASR/AP

Radikálna pravica v Európe má schopnosť osloviť zhruba štvrtinu voličov, ale jej veľkou nevýhodou sú lídri, ktorí dokážu rýchlo zažiariť a potom opäť rýchlo zhasnúť. Týždenník The Economist sa im venuje v poslednom vydaní.

Svoju analýzu začína príbehom holandskej radikálnopravicovej strany FVD (Fórum pre demokraciu), ktorá bola založená len v roku 2016 a v roku 2019 na chvíľu dokonca vyskočila na čelo rebríčka popularity. Jej šéf Thierry Baudet očaril mnohých Holanďanov, lebo hral pekne na klavíri a citoval filozofa Hegela.

Lenže v novembri minulého roka organizovala strana súkromný večierok, kde sa jedli homáre, pilo drahé víno a okrem toho sa debatovalo. Téma sa zvrtla na otázku, koľko ľudí by členovia strany obetovali na obranu slobody, a Thierry Baudet uvažoval o troch miliónoch. Neskôr zasa hovoril zápalisto o tom, že covid-19 je dielom Georgea Sorosa.

Na verejnosť prenikli informácie o tomto večierku a stranu začali opúšťať dôležití ľudia. V marci budú v Holandsku voľby a Baudet bude rád, ak sa jeho strana vôbec dostane do parlamentu.

Takéto príbehy začínajú byť typické.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie