Denník N

Útok na Kapitol bol nebezpečnejší, ako sa mohlo zdať. FBI varuje pred ďalšími

Stovky členov národnej gardy boli v stredu v Kapitole. Foto - TASR/AP
Stovky členov národnej gardy boli v stredu v Kapitole. Foto – TASR/AP

Inauguráciu Joea Bidena bude vo Washingtone strážiť 20-tisíc členov národnej gardy.

Útok na Kapitol bol oveľa nebezpečnejší, ako sa môže zdať z fotiek chlapa s rohmi či muža v kancelárii predsedníčky snemovne Nancy Pelosiovej. Dokazuje to napokon aj päť obetí, v kongrese zomrela jedna demonštrantka a policajt, ďalší dvaja účastníci dostali infarkt a jedna žena zomrela v tlačenici.

Podľa videí, ktoré zverejnili neskôr, ľudia v Kapitole miestami kričali: „Obeste Mikea Pencea!“ Viceprezident sa vzoprel Donaldovi Trumpovi a potvrdil víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Fotografie zachytili v kongrese aj dvoch mužov, ktorí boli oblečení v taktickom odeve a mali plastové sťahovacie pásky, ktorými sa okrem iného zväzujú ruky. Viacerí sa začali pýtať, či cieľom niektorých demonštrantov nebolo držať kongresmanov a senátorov ako rukojemníkov.

„Ak by dostali do rúk niekoho z členov kongresu alebo Mikea Pencea, čo sa im mohlo stať? Mohlo to dopadnúť horšie, ako to bolo,“ povedala pre NPR analytička Mary McCordová.

70 obvinených

Títo dvaja muži sú medzi 70 obvinenými po útoku na Kapitol. Okrem nich americké úrady obvinili aj muža, ktorý mal vo federálnom kongrese nabitú pištoľ, rovnako aj ďalšieho, ktorý mal v dodávke kušu, ručné zbrane a 11 Molotovových koktailov, teda fliaš s benzínom.

Ako dodáva Financial Times, možno ešte horšie udalosti sa mohli stať pred sídlami Republikánskej aj Demokratickej strany, kde našli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie