Denník N

Mali by platiť obmedzenia pre ľudí, čo sa nedajú zaočkovať proti covidu? Odpovedá Krajniak, Raši, Cigániková či Záborská

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládni politici obmedzenia pre neočkovaných nechcú, no teoreticky ich pripúšťajú v domovoch seniorov či pri cestovaní – ak sa na tom dohodne Európska únia.

Aj keď je dnes hlavnou témou v očkovacej kampani proti covidu-19 v prvom rade nedostatok vakcín, vo svete sa už debatuje o tom, či by zaočkovaní ľudia mohli mať nejaké výhody v porovnaní s nezaočkovanými alebo, naopak, či by pre nezaočkovaných mali platiť obmedzenia.

Viaceré letecké spoločnosti, napríklad austrálska spoločnosť Qantas či kórejský prepravca Korean Air, uvažujú o tom, že keď bude vakcína dostupná pre všetkých, pustia na palubu lietadiel len ľudí zaočkovaných proti covidu-19. V Európe sa zasa debatuje o tom, či by sa cudzinci prichádzajúci do EÚ nemali preukázať očkovacím preukazom.

Saudská Arábia napríklad už teraz vyžaduje očkovanie proti meningokokovým invazívnym ochoreniam od moslimských pútnikov do Mekky a Mediny. Na druhej strane nemeckí politici diskutujú o zákone, ktorý by, naopak, bránil diskriminácii tých, ktorí sa proti koronavírusu nezaočkujú.

Aký majú pohľad slovenskí politici na možnosť nejakým spôsobom obmedziť nezaočkovaných ľudí?

Milan Krajniak, minister práce a sociálnych vecí, Sme rodina

Myslím si, že očkovanie je cesta na slobodu a musí byť dobrovoľné. Verím, že každý chce chrániť svojich najbližších, rodičov, priateľov, a aby sa s nimi mohol bezpečne stretnúť, dá sa zaočkovať.

Dnes zariadenia sociálnych služieb zvládajú situáciu za pomoci testovania a jeho výsledkov. Do budúcnosti možno budú niektoré zariadenia vyžadovať potvrdenie o očkovaní, čo nevieme ovplyvniť, pretože to závisí od ich zriaďovateľov. Tými sú vyššie územné celky, obce, mestá alebo súkromní zriaďovatelia.

Jana Bittó Cigániková, šéfka zdravotného výboru, SaS

Nemyslím si, že by štát mal zákonmi a nariadeniami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie