Denník N

Štyri varovania pre Bidena, ktoré sa dajú nájsť v Obamovej knihe

Biden a Obama v roku 2017. Foto - TASR/AP
Biden a Obama v roku 2017. Foto – TASR/AP

Už v stredu budú mať Spojené štáty nového prezidenta. Polarizovanú krajinu v čase krízy preberá prezident so silným mandátom. Joe Biden získal najviac hlasov v histórii, jednoznačne vyhral aj v zbore voliteľov a jeho popularita je vyššia, než mal celé štyri roky Trump.

Na prvý pohľad to vyzerá dobre, realita je však zložitejšia. V prvom rade: Biden sa bude musieť vyrovnať s tým, že časť republikánov vrátane odchádzajúceho prezidenta neuznáva, že voľby naozaj vyhral. Aké praktické dôsledky to môže mať, sme videli pred dvoma týždňami na washingtonskom Kapitole.

Biden sa bude môcť spoľahnúť iba na krehkú väčšinu v kongrese a o dva roky, keď budú voliči demokratov hodnotiť za to, ako zvládli obnovu po koronakríze, môže byť ešte tenšia.

Jeho pozícia sa podobá na to, čo pred dvanástimi rokmi zažíval Barack Obama. Aj on zlomil rekord v počte hlasov a sľuboval zmenu. Voliči v ňom videli nádej po náročnom období, ktoré sprevádzali ekonomické problémy a vojny. A aj Obama v Bielom dome striedal nepopulárneho prezidenta.

Pocity a skúsenosti z tohto obdobia Obama opísal vo svojich memoároch, ktoré vyšli v novembri pod názvom A Promised Land (Zasľúbená zem). To, o čom píše, môže byť varovaním pre Bidena, ktorý to ako prezident bude mať veľmi ťažké.

Je to však aj varovanie pre ľudí, ktorí by od Bidena očakávali príliš veľa.

1. Pozor na očakávania

Najprv si pripomeňme, čo sa dialo v roku 2009, keď Obama nastupoval do Bieleho domu. V Spojených štátoch už naplno prepukla hospodárska kríza. Priniesla okrem iného rekordnú nezamestnanosť, krach dovtedy neohrozených finančných inštitúcií či hnev ľudí, ktorí nevedeli splácať hypotéky a prišli o úspory.

Hnev sa zameral na bankárov, ktorí hazardovali s peniazmi klientov, ale aj na vládu, pretože im v tom nezabránila. Obama si spomína, ako sa musel vyrovnať s túžbami, aby systém úplne padol, začal sa znovu budovať od začiatku a aby bohatí bankári skončili vo väzení.

Namiesto toho musel hľadať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie