Denník N

Polmaratón: Čo s pichaním v boku, so svalovicou, s bolesťou kolien a chrbta

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Druhý z 12-dielneho seriálu Polmaratón: Čo nám hovorí bolesť. V závere textu nájdete aj plán na druhý týždeň prípravy.

Odbúranie každodenného stresu, chudnutie, nižšie riziko ochorenia či lepšia kondícia. To sú niektoré z dôvodov, prečo sa oplatí začať s behom. Podrobnejšie sme o nich písali v úvodnej časti bežeckého seriálu Polmaratón.

V druhom diele 12-dielneho seriálu sa zameriame na úskalia a riziká, ktoré často sprevádzajú tých, ktorí s behom začínajú. Povieme si, ako problémom predchádzať či ako ich riešiť, ak nastanú.

V začiatkoch často odrádza od behu svalovica, pichanie v boku, bolesť kolien či chrbta. Dobrou správou je, že vo väčšine prípadov ide o komplikácie, ktoré dokážeme odstrániť. Navyše niektoré uvedené problémy s pribúdajúcim tréningom prirodzene vymiznú.

Aj v závere tejto časti sme zverejnili všeobecný týždenný tréningový plán pre začiatočníkov, ktorí sa chcú pripraviť na polmaratón. Kým prvý tréningový týždeň bol skôr o chôdzi, v druhom už prichádzajú prvé bežecké minúty. Stále však v nízkej intenzite.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.

Autor je aktívny bežec, štvornásobný majster Slovenska, reprezentant v behu na 1 500 metrov. Nie je lekársky alebo zdravotnícky školený odborník.


Zrejme najtypickejším problémom, ktorý sa spája s bežeckými začiatkami, je pichanie v boku. Najčastejšie ho spôsobuje kŕč v bránici, teda vo svale, ktorý sa nachádza medzi hrudnou a brušnou dutinou.

Keďže ide o sval, je potrebné, aby sme ho pri behu dostatočne prekrvili, respektíve aby sme mu na jeho činnosť dodali dostatočné množstvo kyslíka. A práve to môže byť pre začínajúcich bežcov problém. Ak telo nie je na beh zvyknuté, svaly zápasia s nedostatkom kyslíka, čo sa v prípade bránice prejaví bolesťou v boku. Pozitívom je, že s lepšou trénovanosťou a pravidelnejším behom bude problém čoraz zriedkavejší.

Napriek tomu sa s pichaním v boku občas stretnú aj vrcholoví bežci. V takom prípade je najpravdepodobnejším problémom to, že sa krátko pred behom najedli. Na bránicu sa napájajú viaceré vnútorné orgány, medzi nimi aj žalúdok, hrubé či tenké črevo, ktorých váha limituje pohybový rozsah bránice. Efekt je podobný ako pri nedostatku kyslíka – bolesť v boku.

Podľa atletického trénera Štefana Mereša sú prevenciou pichania v boku aj pre rekreačných bežcov tieto zásady:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Polmaratón

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie