Denník N

Zlo nemá hraníc, povedal o ňom Orbán, keď kritizoval, že propaguje ruské vakcíny

Politický analytik Péter Krekó. Foto - Political Capital
Politický analytik Péter Krekó. Foto – Political Capital

Mesiace maďarská vláda propagovala ruskú vakcínu, ktorú občania odmietajú. Keď na to upozornil politológ Péter Krekó, spustili proti nemu masívnu nenávistnú kampaň.

Dôvera voči očkovaniu v Maďarsku prudko klesá, ale premiér Viktor Orbán a vládna propaganda sa v posledných dňoch intenzívne venujú kritike politického analytika a riaditeľa nezávislého think tanku Political Capital Pétera Krekóa.

Ten kritizoval očkovaciu politiku vlády, ktorá vzápätí reagovala obrovskou kampaňou proti nemu. Za niekoľko dní vyšli v provládnych médiách stovky článkov, podľa ktorých politológ navrhuje, aby opozícia zvrhla Orbánovu vládu obetovaním životov Maďarov.

V rozhovore, ktorý vznikol v rámci projektu Denníka N Pozsonyi podcast, sa dočítate:

  • prečo klesá dôvera voči očkovaniu v Maďarsku,
  • prečo sa zaujímala maďarská vláda o ruskú vakcínu,
  • ako reagoval na Krekóove vyjadrenie Orbán,
  • či už Maďarsko naozaj prekonalo druhú vlnu pandémie.

Ak sa podkopáva ochota ľudí dať sa zaočkovať, môže to mať politické dôsledky, ktoré bude znášať Viktor Orbán – povedali ste portálu Politico. Pre túto vetu vás obvinila maďarská vládna propaganda z antivaxerstva a podnecovania k nenávisti. Medzinárodné štúdie už potvrdili, že komunikácia vlád značne ovplyvňuje dôveru obyvateľov voči očkovaniu. Kto a ako podkopáva ochotu ľudí dať sa zaočkovať v Maďarsku?

Je to veľmi komplikovaná otázka, na ktorú neexistuje krátka odpoveď. Ovplyvňuje to množstvo faktorov. Medzinárodné výskumy ukazujú, že od augusta poklesla ochota dať sa zaočkovať všade vo svete. Tí, ktorí na začiatku epidémie hovorili, že súčasná pandémia spôsobí ústup antivaxerov, sa, bohužiaľ, absolútne mýlili. Hnutie antivaxerov silnie všade na svete, ale Maďarsko patrí medzi krajiny, v ktorých je najväčší strach z vakcín proti koronavírusu. Podobne je na tom aj Poľsko. Dôvera voči očkovaniu ukazuje klesajúcu tendenciu. V prieskume z minulého augusta by sa dalo v Maďarsku zaočkovať ešte 60 percent ľudí, ale podľa čerstvejšieho prieskumu je to už iba 30 percent. Kritický stupeň zaočkovanosti je podľa odborníkov aspoň 40 percent, pod ktorým sa šíreniu vírusu zabrániť nedá. Maďarsko pritom patrí medzi krajiny s najlepšími ukazovateľmi vo veci zaočkovanosti proti osýpkam v celej Európskej únii, ale aj na celom svete.

Aké môžu byť dôvody poklesu dôvery voči očkovaniu?

Klesanie dôvery voči vakcínam proti koronavírusu môže mať dva hlavné dôvody. Prvým je činnosť takzvaných lekárskych celebrít, ktoré šíria skepsu voči vírusu a očkovaniu. Oni nie sú politici, ale verejní aktéri, ktorí majú vplyv na spoločnosť. Druhým dôvodom je vládna komunikácia. Všetky výskumy ukazujú, že dôvera voči informáciám od vlády má zásadný vplyv na to, či sa ľudia chcú dať zaočkovať.

Akú kampaň spustila vláda? 

Maďarská vláda robila kampaň pre ruské a čínske vakcíny niekoľko mesiacov, pričom ruské a čínske vakcíny neboli schválené ani maďarskými, ani európskymi orgánmi a sú mimoriadne nepopulárne medzi obyvateľmi. Ruskou vakcínou by sa dalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Pozsonyi podcast

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie