Denník N

Celoplošné testovanie je nezodpovedným plytvaním. Prečo ho nerobia iné vlády? Odborníci a politici hovoria, ako bojovať s pandémiou (anketa)

Premiér Igor Matovič v pondelok oznámil zámer zopakovať plošné testovanie v celej krajine, a to niekoľko víkendov po sebe. Denník N oslovil expertov, členov konzília odborníkov aj poslancov s otázkami o ďalšom postupe proti šíreniu epidémie.

Otázky: 

  • Ako by sa malo podľa vás v najbližšom čase postupovať proti šíreniu infekcie na Slovensku?
  • Aký máte názor na zámer vlády zrealizovať viacero kôl plošného testovania?

Alexandra Bražinová,
epidemiologička

Sme v situácii, keď sa vírus SARS-CoV-2 šíri v populácii, pribúdajú počty nových prípadov, hospitalizácií a úmrtí. Jediné, čo nám môže pomôcť, je čo najviac obmedziť stretávanie ľudí. Infekcia covid-19 sa momentálne šíri najmä v rodinách a v práci. Je žiaduce, aby čo najviac ľudí zostalo doma. Z toho dôvodu by pomohlo zatvorenie väčšiny prevádzok, okrem tých strategicky nevyhnutných. Firmy, ktoré musia fungovať naďalej, by mali testovať svojich zamestnancov minimálne jedenkrát, lepšie aj dva- či trikrát týždenne, a to podľa epidemickej situácie v danom regióne, aby sa zachytila väčšina infikovaných.

Plošné testovanie na celom Slovensku nie je podľa mňa v tejto chvíli ani dobrý, ani realizovateľný nápad. Organizovať plošné testovanie v situácii, keď je potrebné minimalizovať stretávanie ľudí, je nezodpovedné, keďže vieme, že sa budú ľudia hromadiť a čakať pri odberných miestach. Máme tu rýchlo sa šíriaci britský kmeň, posledné, čo chceme, je, aby sa ľudia zdržovali v skupinách, čo i len na krátky čas. Okrem toho takéto masové testovanie si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie