Denník N

Potrebujeme dostatok testov, zdravotníkov aj preplatenie nákladov, odkazujú mestá vláde

Veľké testovanie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Veľké testovanie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mestá aj obce čakajú na spresnenie od vlády, ako majú celoplošné testovanie zorganizovať.

Môžu byť odberné miesta len v interiéri? Ako zabezpečiť, aby ľudia nečakali na testy v mrazivých teplotách? Pomôže armáda? Dostaneme zaplatené?

Mestá aj obce majú podľa predstáv predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) o necelé dva týždne opäť zabezpečiť celoplošné testovanie. Starostovia a primátori majú zatiaľ množstvo nezodpovedaných otázok, ako zabezpečiť ďalšie kolá celoplošného testovania. Od vlády, ktorá ústami premiéra tento zámer oznámila v pondelok, zatiaľ samosprávy odpovede nemajú.

Nové kolo celoplošného testovania by malo byť už o dva týždne (23.-24.január) a potom sa opakovať podľa predsedu vlády „týždeň čo týždeň“.  Premiér zároveň vyzval samosprávy v najpostihnutejších regiónoch, aby svojich občanov otestovali už tento víkend.

Čakajú na informácie

Bez bližších inštrukcií to však podľa bratislavského magistrátu nie je v hlavnom meste možné: „Vláda zatiaľ nezverejnila presné parametre nimi avizovaného plošného testovania, nie je možné pripraviť plošné testovanie pre pol milióna obyvateľov v priebehu pár dní,“ vysvetľuje bratislavský magistrát. Momentálne sa snažia najmä zriadiť nové mobilné odberné miesta, ktoré by fungovali dlhodobo, nielen počas testovacích víkendov.

Celoplošné testovanie v každom regióne Slovenska sa nepozdáva koaličnej SaS, ktorá chce plošne testovať v najzamorenejších okresoch. „V celoplošnom testovaní na území celého Slovenska nevidíme žiaden zmysel, ale, naopak, mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Záťaže plošného testovania na samosprávy sa obáva napríklad primátor Senca Dušan Badinský (nezávislý), podľa ktorého sa nevyužili dáta z predošlých testovaní:

„Kontrolovali sme viac negatívnych ľudí ako tých, ktorí boli pozitívni. Nedostatočne sme pozitívnych izolovali od zdravých, respektíve, to sme vôbec nekontrolovali,“ napísal na sociálnej sieti Badinský s obavou, že testovanie nechá vláda „zrejme opäť na chrbte samospráv“.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Kollár: Najprv nech sa vláda dohodne

Na nedostatok informácií, ako presne má celoplošné testovanie v jednotlivých okresoch vyzerať, upozornil aj primátor Hlohovca a koaličný poslanec Za ľudí Miroslav Kollár.

Podľa Kollára sa nesmie zopakovať chaos z prvého plošného testovania, vláda by sa najprv mala dohodnúť na jednoznačných podmienkach a až potom ich komunikovať verejnosti a samosprávam.

„Keď budú podmienky jasné a realizovateľné a štátna správa v území pripravená, a nebude na stole iné riešenie, samosprávy sa dokážu za týždeň na testovanie pripraviť,“ dodal Kollár. Slabinami celoplošného testovania podľa neho môže byť nedostatok testov, personálu aj riziko prechladnutia pri dlhom čakaní v mrazivých teplotách.

Aby ľudia nečakali dlho v rade, Košice rozšírili testovacie víkendy aj o pondelky a piatky. V Košiciach sa budú môcť dobrovoľne testovať po plošnom testovaní, ktoré rozbehli v piatok aj počas nasledujúceho predĺženého víkendu.

Napríklad v Prešove plánujú zopakovať scenár z prvého kola testovania a záujemcov o testovanie informovať, koľko ľudí stojí pred odbernými miestami, aby dlho nemrzli: „Už pri jesennom celoplošnom testovaní sa nám osvedčil monitoring ľudí čakajúcich v radoch na jednotlivých odberných miestach, v spolupráci s internetovým portálom somvrade.sk, kde údaje pravidelne aktualizovali naši administrátori, ktorí boli počas celého víkendu v teréne,“ vysvetľuje mesto.

Zjednodušenie administratívy, a tak aj menšie čakanie, skúša mesto Nitra, ktorá od minulého týždňa testuje mobilnú aplikáciu, ktorá by mohla nahradiť „modrý certifikát“ o testovaní.

Foto N – Vladimír Šimíček

Košice aj Nitra testujú aj tento víkend

Najbližšie dva víkendy bude v plošnom testovaní pokračovať okres Nitra, kde je pandemická situácia v posledných týždňoch kritická.

Testovanie je tam povinné pre všetkých, ktorí chcú mať od pondelka 11. januára výnimku zo zákazu vychádzania na pohyb v prírode či cestu do práce. Certifikát s negatívnym testom na vychádzku do prírody potrebujú aj deti od 10 rokov.

Tento víkend si testovanie zopakujú aj Košice, pre ktoré však sprísnené opatrenia (teda negatívny test na cestu do práce či do prírody) neplatia.

Testovanie je dobrovoľné a bezplatné, začať by sa malo v piatok, oznámil to primátor Jaroslav Polaček. Sprístupniť chcú minimálne 60 odberných miest so 100 odbernými tímami.

„Štát nám môže pomôcť napríklad vyčlenením príslušníkov armády alebo polície pri zabezpečovaní poriadku na odberných miestach,“ hovorí košická radnica s tým, že od štátu očakáva aj finančnú pomoc a preplatenie nákladov testovania.

Banská Bystrica preferuje komunitné testovanie oproti celoplošnému testovaniu. Už nasledujúci víkend by svojich obyvateľov chceli otestovať, zatiaľ však vedenie mesta nevie, či bude mať dostatok testov.

„Ak však vláda nástojí na tom, aby samosprávy opäť organizovali celoplošné testovanie aj v súčasnom nepriaznivom období, mesto Banská Bystrica to bude rešpektovať a je pripravené zorganizovať ho. Treba však pripomenúť, že môže nastať problém s nedostatkom zdravotníkov, ktorí sú maximálne vyťažení na svojich pracoviskách,“ pripomína vedenie mesta.

Foto N – Vladimír Šimíček

Bratislava chce posilniť testovanie cez týždeň

Hlavné mesto sa podobne ako iné mestá a obce obáva mrazivého počasia a dlhého čakania na testy – počas prvého kola celoplošného testovania v novembri sa pred mnohými odbernými miestami v hlavnom meste tvorili dlhé rady ľudí.

„Pri aktuálnom počasí je nevyhnutné minimalizovať čakanie v radoch. Jednak navýšením trvalých MOMiek, kde sa obyvatelia a obyvateľky budú môcť testovať počas celého týždňa, nielen počas dvoch víkendových dní, čím znížime nápor na jednotlivé MOM a zároveň chceme vo väčšej miere využívať rezervačný systém na odber a výsledky prostredníctvom SMS, aby ľudia nemuseli zbytočne čakať v chladnom počasí aj na výsledok po odbere,“ vysvetľuje vedenie Bratislavy s tým, že trvalé mobilné odberné miesta chce zriadiť v mestských priestoroch, ktoré splnia požiadavky hygieny.

Bratislava zatiaľ nevie ani to, či bude mať na testovanie dostatok administratívnych pracovníkov a zdravotníkov: „Je pravda, že viacerí zamestnanci úradov sú v karanténe alebo majú pozitívne výsledky testov. Zároveň je zdravotnícky personál v nemocniciach mimoriadne vyťažený. Nevieme v tejto chvíli situáciu zodpovedne odhadnúť, ale urobíme všetko preto, aby sme ich našli dostatok,“ dodáva magistrát.

Na testovanie o necelé dva týždne sa pripravuje aj Prešov. Štát by podľa mesta mohol pomôcť najmä personálom a financiami: „Očakávame, že za každý vykonaný test dostanú samosprávy 5 eur, tak ako bolo avizované, aby sme dokázali pokryť výdavky na zabezpečenie plošného testovania,“ píše v stanovisku mesto s tým, že peniaze by mali byť samosprávam poukázané najneskôr do 30 dní od testovania.

Do testovania o dva týždne (teda cez víkend 23.-24. januára) sa plánuje zapojiť aj Trnava.

„Komunikujeme so zdravotníckym zariadením, ktoré by testovanie zastrešilo po odbornej stránke. Pracujeme aj na systéme elektronického prihlasovania, aby sme skrátili čakacie lehoty na odberových miestach,“ vysvetľuje mesto Trnava.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie