Denník N

Peter Velits po kariére úspešne podniká, no spomína aj na tréningy: Jogu sme mali povinnú

Peter Velits. Foto N - Peter Kováč
Peter Velits. Foto N – Peter Kováč

Peter Velits sa po ukončení profesionálnej cyklistickej kariéry stal podnikateľom, spolu so svojím bratom, dvojčaťom Martinom (tiež bývalý profesionálny cyklista), založil a vedie rodinnú firmu na výrobu cyklistického oblečenia Isadore Apparel.

Hovorí, že pretekanie mu vôbec nechýba, hoci kariéru ukončil už ako 31-ročný.

V rozhovore spomenie aj:

  • aké tréningové princípy odporúča zaradiť do kondičnej prípravy;
  • prečo tréning nekončí samotným tréningom, ale dôležité sú aj stabilizačné cvičenia;
  • že dôležitý poznatok z profesionálnej cyklistiky je potreba kvalitného spánku;
  • ako budoval svoju rýchlosť majster sveta v časovke družstiev;
  • prečo má cyklistické oblečenie, ktorého výrobe a predaju sa dnes venuje, nastavené prémiové ceny a prečo sa firma rozhodla pre výrobu na Slovensku.


Ako ste prežili obdobie poznačené koronakrízou?

Rok 2020 sa pre nás všetkých zapíše ako veľmi špeciálny rok. V osobnej rovine som pociťoval to isté čo ostatní – na začiatku to bol strach, potom trochu uvoľnenie a teraz sa to náročnejšie obdobie vrátilo. V našej rodinnej firme to bolo odlišné: najskôr sme zažili obrovský strach, keď koronakríza začala, po mesiaci sa to však celé otočilo a mali sme opačný problém – naše odvetvie (výroba a predaj cyklistického oblečenia a doplnkov) začalo veľmi silno rásť a nestíhali sme vybavovať objednávky. Rast ako taký stále pretrváva a celkovo sme na tom obchodne veľmi dobre.

Ste štvornásobným majstrom sveta – trikrát v tímovej časovke a raz v individuálnych pretekoch do 23 rokov. Prečo sa v profesionálnej cyklistike podarilo uspieť práve vám? Čím ste sa od tých menej úspešných cyklistov odlišovali?

Mojou výhodou bola cieľavedomosť a silná disciplína. Veľmi sa mi páčila tímová časovka, kde som obdivoval dynamiku tímu, spôsob spolupráce jeho jednotlivých členov a to, ako musia počas pretekov spolunažívať, to ma fascinovalo. Na časovke som pracoval najviac, či už na časovkárskom bicykli, alebo na tréningu časoviek všeobecne, až mi to prinieslo spomínané tituly.

Ako vyzerá tréning profesionálneho cyklistu? Sú to nekonečné hodiny krútenia pedálmi alebo má svoju štruktúru?

Bývali časy, keď platilo hlavne veľa najazdiť, tak to je dobre. Keď sme spolu s bratom Martinom vstúpili do sveta profesionálnej cyklistiky, videli sme tím ľudí, ktorý sa staral aj o samotný tréning a každý jeho detail. Cyklista mal postavený vlastný špecifický tréningový plán, a to podľa toho, v ktorej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie