Denník N

Minister Gröhling, prestaňte už márniť čas 

Zdroj - TASR
Zdroj – TASR

Minister by mal prestať márniť čas informovaním o stále novom termíne otvárania škôl. Mal by začať robiť niečo pre to, aby žiaci, rodičia aj učitelia zvládli ďalších 6 – 8 týždňov online výučby.

Autor je učiteľ a spisovateľ

V polovici novembra som napísal, že žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci sa vrátia do tried najskôr na jar. Viac ako o svoje meno som tento svoj odhad opieral o skutočnosť, že vláda nenadviazala na celoplošné testovanie sériou ďalších zmysluplných a predvídateľných opatrení, ktoré by dokázala aj slušne odkomunikovať a tým zvýšiť ochotu ľudí opatrenia dodržiavať. Pozitivita PCR testov sa vtedy pohybovala na úrovni 20 percent, napriek tomu sa fantazírovalo o návrate detí do škôl. Čísla nakazených a umierajúcich nás ešte pred Vianocami vrátili do reality.

Odvtedy sa minister školstva k téme otvárania škôl opakovane vracia, čomu rozumiem, keďže táto téma sa veľmi veľa obyvateľov Slovenska (vrátane mňa) bytostne týka a radi by počuli dobré správy. Lenže povinnosťou politika v kríze je rátať aj s negatívnym scenárom a včas sa naň pripraviť. Ten pre slovenské školstvo znie rovnako ako v novembri: návrat do tried bude možný až začiatkom marca.

Rád by som sa v tejto predpovedi mýlil. Lenže momentálne patríme k tým európskym krajinám, ktoré zápas s pandémiou zvládajú žalostne. A sledujúc tlačovky premiéra a vzťahy v koalícii, človek stráca vieru, že sa na tom niečo zmení. K trestuhodnej neschopnosti vlády prirátajme anglickú rýchlo sa šíriacu mutáciu vírusu, políciu neschopnú zakročiť proti ľuďom bez rúška na nepovolených zhromaždeniach a očkovanie, ktorého rýchlosť znižujú stovky po známosti zaočkovaných „našich ľudí“ a celebrít.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie