Denník N

Začal sa obrovský súdny proces s mafiánskou skupinou, ktorá operovala aj na východe Slovenska

Bunker, v ktorom prebieha súdny proces s členmi ’Ndranghety, má kapacitu 1 000 ľudí. Foto – TASR/AP
Bunker, v ktorom prebieha súdny proces s členmi ’Ndranghety, má kapacitu 1 000 ľudí. Foto – TASR/AP

’Ndrangheta má väčší zisk ako Deutsche Bank a McDonald’s dohromady a je postavená na pokrvných zväzkoch. Napriek tomu sa Talianom v obrovskom procese proti mafii podarilo obžalovať viac ako 350 ľudí.

Necelých 60 kilometrov južne od Palerma, hlavného mesta Sicílie, smerom do horúceho, suchého a kopcovitého vnútrozemia je mesto Corleone. Tak sa volá aj hlavná postava knihy Krstný otec, ktorá zromantizovala taliansku mafiu.

Za malým námestím Piazza Garibaldi ukazuje šípka na navigačnej tabuli do úzkej uličky. C.I.D.M.A. To je na nej napísané.

Mafia ako objekt pozorovania

Centro Internazionale di Documentazione sulla Mafia e del Movimento Antimafia. Medzinárodné dokumentačné stredisko o mafii a antimafiánskom hnutí.

Malé múzeum, ktoré v troch miestnostiach návštevníkom ukazuje všetky dokumenty z prelomového súdneho pojednávania so sicílskou mafiánskou skupina Cosa Nostra a fotografie novinárky Letizie Battagliovej, ktorá mapovala mafiu v 70. a 80. rokoch, na ktorých napríklad vidieť aj to, ako mafiáni dávali obete do rôznych polôh, ktorými posielali odkaz, prečo museli zomrieť.

Ak obeť ležala na bruchu a mala ruky vo vreckách, tak to bol len náhodný okoloidúci a bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Možno o pár rokov bude takéto múzeum aj v Kalábrii, regióne vzdialenom len pár sto kilometrov od Sicílie. Cez most do špičky čižmy Apeninského polostrova.

Presne tam sídli mafiánska skupina ’Ndrangheta, ktorá bola dlho v tieni sicílskej Cosa Nostry, ale od jej odstavenia naberá na sile, a to až tak, že v súčasnosti je najmocnejšou kriminálnou skupinou v Taliansku, ktorá sa rozmáha na piatich kontinentoch a ktorá je s odhadovaným ročným obratom 53 miliárd eur v roku 2013 finančne silnejšia ako Deutsche Bank a McDonald’s dohromady.

S členmi tejto skupiny, ktorú sme po vražde novinára Jána Kuciaka spoznali aj na Slovensku, sa začal veľký súdny proces. Ďalší „maxi“ proces, podobný tomu z 80. rokov.

Vo veľkom bunkri

V kalábrijskom meste Lamezia Terme postavili obrovský bunker, v ktorom sa začalo súdne pojednávanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie