Denník N

Predseda Spolupatričnosti Mózes: Musíme rokovať ďalej, máme potenciál medzi ôsmimi a desiatimi percentami

Szabolcs Mózes. Foto - Spolupatričnosť
Szabolcs Mózes. Foto – Spolupatričnosť

Budeme potrebovať úprimnosť a pokoru od všetkých zúčastnených, aby sme v tom mohli pokračovať, hovorí o spájaní maďarských strán predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes.

Strany Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť mali v decembri na spoločnej tlačovke oznámiť detaily vzniku jednotnej maďarskej strany. Deň pred tlačovkou však Spolupatričnosť zverejnila na Facebooku status o tom, že Most im kladie ultimáta a tlačí ich do rýchlej dohody, pretože sa bojí akcií NAKA. Na tlačovke boli prítomní všetci traja predsedovia, ale Spolupatričnosť chceli Most a SMK vylúčiť a podujatie vyústilo do chaosu.

Predsedu hnutia Spolupatričnosť Mózesa Szabolcsa sme sa pýtali, prečo sa nevedeli dohodnúť, či ešte vidí na to šancu a čo chce jeho strana dosiahnuť. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo sa maďarské strany pohádali pred kamerami,
  • že na posty lídrov v spojenej strane chcú primárky,
  • že Most vykresľuje SMK ako bábky Budapešti alebo Spolupatričnosti,
  • prečo nechce, aby komentovali dianie v Maďarsku.

Na decembrovej spoločnej tlačovej besede mali tri maďarské strany oznámiť výsledky vo veci spájania. Namiesto toho sa však tlačovka skončila fiaskom. Vás nakoniec ani nepozvali, ale napriek tomu ste prišli.

Pozvali, ale dve hodiny pred tlačovkou to stiahli. Boli sme vtedy už na ceste, takže sme prišli. Mali sme za to, že to celé má zmysel len vtedy, ak tam budeme všetci traja.

Keď vás požiadali, aby ste sa nezapojili, vy ste sa napriek tomu zapojili a ostro ste kritizovali svojich partnerov. Neoľutovali ste to?

Nie, lebo sme nemali inú možnosť. O akej jednote hovoríme, ak dvaja chcú oznámiť aj za tretieho, o čom sme rokovali tri alebo štyri mesiace? Voči žiadnemu partnerovi by som si nedovolil takéto vylučovanie z mediálneho priestoru. Deň pred tlačovkou sme sa dohodli, že to bude mať zmysel iba vtedy, keď tam pôjdeme všetci traja. Aj preto, že na niektoré otázky môžeme mať rozdielne názory, keďže rokovania ešte neboli uzavreté. V deň tlačovky som dostal SMS-ku, že sa môžeme zúčastniť iba vtedy, ak sa pridáme k jednote. Dostali sme 17 minút, aby sme sa rozhodli. Odpísal som, že sa pridávame k jednote, ale nie na základe ultimát, od januára môžeme pokračovať v rokovaniach a na tlačovku prídem.

Rozprávali ste sa o tlačovke následne s predsedami dvoch ďalších strán?

Nie, nevrátili sme sa k tomu. Prišli sviatky a podľa mňa teraz v januári budeme pokračovať v rokovaniach.

Maďarské strany zápasia dlhodobo s krízou dôvery. Neprehlbujú takéto udalosti túto krízu?

Úprimnosť môže podľa mňa iba pomôcť a neprehlbuje krízu. Mysleli sme si, že nemá zmysel usporiadať tlačovku, ak nemáme konkrétne výsledky. Základná koncepcia bola, že by sme mali oznámiť konečne niečo zásadné, a nie iba ďalší stupeň procesu. Na to sme povedali, že nemáme čo oznamovať, pretože mnohé témy ešte máme otvorené a takto by to bol iba podvod na voličoch. Maďarských voličov v posledných desiatich – pätnástich rokoch už toľkokrát podviedli, že by si zaslúžili viac. Na druhej strane by sme urobili blbcov aj zo seba, keby sme chceli niečo oznámiť, ale celé by to prasklo ako bublina.

Mnohí však celú túto tlačovku vnímali tak, že všetci maďarskí politici urobili zo seba blbcov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie